”Aceste inregistrari fac sa confirme o serie de lucruri pe care le spun de peste doi ani de zile, si anume ca in Romania, in domeniul justitiei, avem grave abuzuri si derapaje de la lege, ca avem de-a face cu o justitie selectiva, ca avem de-a face cu o vanatoare de lideri politici, ca nu functioneaza prezumtia de nevinovatie. As vrea sa subliniez care pare sa fie obiectivul principal al sefei DNA, si anume vanatoarea de figuri politice importante care sa creeze impact media si sa amplifice perceptia defavorabila asupra Romaniei de coruptie generalizata si al doilea lucru insatisfactia ca a scazut numarul cazurilor care au fost deferite justitiei”, a declarat Calin Popescu Tariceanu.

Presedintele ALDE a mai spus ca principalii responsabili de situatia creata de Laura Codruta Kovesi sunt Consiliul Superior al Magistraturii si presedintele Iohannis care, in opinia sa, ar trebui sa ia atitudine.

Principalul rol ii revine fara indoiala CSM, care are o responsabilitate de care de multe ori pana in prezent s-a derobat si a lasat ca aceste grave abuzuri sa se intample, cu toate ca eu sunt convins ca erau la curent. Si mai are cineva o responsabilitate foarte mare: cel care a semnat numirea doamnei Kovesi in aceasta functie. Cred ca presedintele, in mod logic, ar trebui sa ia atitudine si sa aiba o reactie fata de aceste lucruri grave care se intampla in domeniul justitiei si care ne arata de fapt, o data in plus, ceea ce vedem ca apare din ce in ce mai des in public: un sistem de putere paralel in care doamna Kovesi detinea si detine un rol extrem de important, calcand in picioare principiile esentiale ale democratiei”, a mai spus Tariceanu.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a anuntat, luni dimineata, ca a sesizat Inspectia Judiciara, in urma inregistrarilor cu sefa DNA, Laura Codruta Kovesi. De asemenea, Inspectia Judiciara a anuntat ca s-a autosesizat in acest caz.

La randul sau, purtatorul de cuvant al Inspectiei Judiciare, Alexandru Bogdan, a declarat, luni, pentru News.ro ca institutia s-a sesizat din oficiu, in urma aparitiei inregistrarilor de la postul Romania TV, facandu-se verificari prealabile ”pentru stabilirea existentei unei eventuale abateri disciplinare”.