Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, cere Parlamentului reexaminarea Legii privitoare la Programul carne de porc. Acesta atrage atentia asupra schemelor de ajutor de stat in domeniu. 

Motivul indus de Iohannis este acela ca legea va intra in vigoare inainte ca discutiile cu oficialii europeni sa fie finalizate, conform legii UE. Legea a fost sustinuta si de presedintele PSD, Liviu Dragnea.

Legea are ca scop instituirea unei scheme de ajutor, care are ca obiectiv implementarea Programului carne de porc din fermele romanesti. Astfel, sunt reglementate criteriile de eligibilitate, dar si modalitatea de acordare a ajutorului de stat si durata de aplicare a bugetului.

"Intrucat legea transmisa la promulgare nu prevede un termen pentru intrarea sa in vigoare, conform art. 78 din Constitutie aceasta va intra in vigoare la 3 zile de la publicare. Totodata, art. 19 din legea transmisa la promulgare prevede ca, in situatia in care decizia Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat contine prevederi noi sau diferite fata de schema notificata, prevederile schemei de ajutor de stat se completeaza si/sau se modifica in mod corespunzator. Aceste ultime dispozitii ale legii transmise la promulgare, ce pun in evidenta faptul ca la data adoptarii acesteia nu fusesera epuizate procedurile legale obligatorii de acordare a ajutorului de stat, impun reanalizarea de catre Parlament a actului normativ, in scopul evitarii consecintelor negative - atat pentru statul roman, cat si pentru beneficiari - ce ar putea fi generate de neindeplinirea acestor obligatii procedurale", se arata in cererea de reexaminare, potrivit stirileprotv.ro.

Comisia Europeana este singura care decide asupra compatibilitatii masurii.

"Din ansamblul normelor europene si interne rezulta ca masurile ce constituie ajutor de stat pot fi adoptate si acordate numai sub conditia autorizarii de catre Comisia Europeana. Or, din analiza parcursului legislativ al Legii pentru aprobarea Programului carne de porc din fermele romanesti rezulta ca ajutorul de stat, desi notificat, nu a fost autorizat de catre Comisia Europeana si nici nu poate fi considerat a fi fost autorizat", explica Administratia Prezidentiala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.