Politica 9 Iunie 2017 14:49
Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania avertizeaza ca parlamentarii PSD, Liviu Plesoianu si Serban Nicolae au propus un proiect legislativ, care aduce modificari importante Ordonantei ce reglementeaza activitatea organizatiilor si fundatiilor.

Potrivit acesteia, ONG-urile sunt obligate sa isi publice, in monitorul oficial, veniturile si cheltuielile, cu evidentierea distincta a persoanelor care aduc respectivele venituri si a activitatilor care le genereaza. Proiectul apare in contextul in care PSD nu face publice sumele de bani de care beneficiaza si nici lista cu persoanele care finanteaza partidul.

Drept raspuns, APADOR-CH, dar si alte ONG-uri au semnat o scrisoare de protest, pe care au adresat-o Parlamentului si Guvernului, in care cer dovada transparentei pe care o pretind sectorului neguvernamental. De asemenea, solicita organizarea de dezbateri publice inainte de a opera astfel de modificari in legislatie.

”Pe langa faptul ca unele dintre afirmatiile din expunerea de motive sunt eronate, consideram ca impunerea unor sarcini suplimentare si inutile ONG-urilor, care oricum au aceleasi obligatii fiscale ca si celelalte entitati private din tara, este o povara administrativa inutila si un mijloc de control politic asupra sectorului neguvernamental”,
noteaza APADOR-CH, potrivit b1.ro.

De asemenea, Asociatia reproseaza faptul ca, in cadrul dezbaterilor, organizate de Ministerul Consultarii Publice si Dialogului Social, nu s-a discutat pe tema mdificarilor cerute de PSD.

”In timpul campaniei electorale din 2016, dar si in timpul protestelor de amploare din iarna acestui an au existat pozitii publice ale unor politicieni care insinuau interese oculte ale ONG-urilor in „destabilizarea tarii”. Iar unele dintre modificarile legislative aflate in discutie par inspirate din modele adoptate recent in tari vecine precum Ungaria sau Rusia”, aminteste APADOR-CH.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.