„Asociatia Procurorilor din Romania a sesizat presedintele Romaniei, Inalta Curte de Casatie si Justitie si Avocatul Poporului in vederea exercitarii de catre acestia a atributiilor de sesizare a Curtii Constitutionale cu privire la neconstitutionalitatea legilor inainte de promulgarea acestora, referitor la Legea - cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice. Asociatia Procurorilor din Romania considera ca este incalcat principiul constitutional al egalitatii in fata legii, intrucat prin adoptarea acestei legi se creeaza o diferenta de statut financiar intre procurori si judecatori, subiecti constitutionali cu statut identic”, arata Asociatia Procurorilor din Romania intr-un comunicat de presa, citat de digi24.ro.


Legea votata ieri de deputati prevede ca judecatorii vor avea salarii mai mari decat procurorii. Diferenta incepe de la 300 de lei si poate ajunge chiar la 1.000 de lei, in functie de grad si vechime.

„Tinem sa subliniem ca, prin deciziile sale, Curtea Constitutionala a retinut ca principiul egalitatii de drepturi se traduce prin reglementarea si aplicarea unui tratament juridic similar tuturor subiectilor de drept aflati in situatii juridice similare. Prin adoptarea legii in forma actuala se incalca principiile stabile de normele constitutionale, ceea ce poate genera o afectare importanta a sistemului judiciar in ansamblul sau”, informeaza acelasi comunicat de presa.