Politica 8 Iunie 2017 15:27
Liviu Voinea, unul dintre viceguvernatorii BNR a anuntat joi, ca Romania trebuie sa infrunte pe langa Brexit, si Glexit-ul (tendinta de iesire din globalizare).

Viceguvernatorul Bancii National a Romaniei, Liviu Voinea, considera ca Romania nu trebuie sa faca fata doar iesirii Marii Britanii din UE, ci si provocarii reprezentate de Glexit.

Liviu Voinea: ”Brexitul schimba multe lucruri, dar noi avem de infruntat mai mult decat Brexit-ul. Noi trebuie sa facem fata unui Glexit, o iesire din globalizare asa cum o stim sau cel putin din nemultumirile create de ea. Europa se redefineste. Nu trebuie sa o faca in competitie cu alte natiuni, nu trebuie sa se izoleze si nu trebuie sa discrimineze in randul membrilor sai”, informeaza News.ro, citat de digi24.ro.

Voinea considera ca, in contextul in care Romania va prelua presedintia UE in anul urmator, aceasta trebuie sa-si concentreze atentia asupra ordinii si mentinerii sensului directiei. De asemenea, el atrage atentia asupra faptului ca tara se afla intr-un proces de dezvoltare economica, care prezinta totusi anumite dezechilibre:

”Cresterea nu este distribuita egal si asta poate crea tensiuni, chiar si pentru bancile centrale. Nu trebuie sa subestimam relevanta inegalitatii (...) In timp ce PIB-ul converge incet, dar sigur spre media UE, veniturile bugetare nu. Avand cele mai scazute venituri bugetare din UE, si chiar in scadere ca procent din PIB, de asemenea afecteaza nivelul investitiilor publice date fiind constrangerile bugetare severe. Suntem departe de a ne realiza potentialul”, a afirmat Voinea.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.