”Cred ca baza NATO este relatia tranatlantica si ea este si ramane vitala pentru felul in care vor evolua atat Europa, cat si America de Nord. Afirmatia doamnei cancelar Merkel a aparut datorita unor asteptari care nu toate au fost atinse la intalnirea NATO si la summitul G7. Dupa parerea mea, nu este cazul sa ne facem griji ca relatia ar putea disparea”, a comentat presedintele Iohannis afirmatia facuta de cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Iohannis a spus ca legaturile dintre SUA si partenerii sai europeni din NATO trebuie sa ramana la fel de stranse ca si pana acum. ”Relatia ramane solida si Romania este de parere ca relatia transatlantica trebuie sa fie cat de solida se poate”, a mai spus Klaus Iohannis.

Europa “trebuie sa isi ia soarta in propriile maini” in conditiile unei aliante occidentale divizate de Brexit si de presedintia lui Donald Trump, a declarat duminica sefa Guvernului de la Berlin, Angela Merkel, citata de AFP.

“Perioada in care puteam sa depindem in totalitate unii de altii se termina. Am trait acest lucru in ultimele cateva zile”, a spus Merkel la un miting electoral din Munchen, in sudul Germaniei.


“Noi, europenii, chiar trebuie sa ne luam soarta in propriile noastre maini”, a adaugat ea.

Germania si Europa se vor stradui sa ramana in relatii bune cu SUA si Marea Britanie, dar “trebuie sa ne luptam pentru propriul nostru destin”, a insistat Merkel, scrie News.ro.

Ea considera ca trebuie acordat o atentie deosebita relatiilor dintre Berlin si noul presedinte francez Emmanuel Macron.

Cancelarul german a luat parte vineri si sambata la summitul G7 din Sicilia, ce s-a incheiat fara un acord intre Statele Unite si celelalte sase mari economii ale lumii privind clima.

Merkel a descris discutiile in acest dosar drept “foarte dificile, pentru a nu spune foarte nesatisfacatoare”.