Politica 29 Mai 2017 17:49 de Clara Vacaru
Florin Jianu, fost ministru delegat pentru Mediul de Afaceri in Guvernul Grindeanu, considera ca majorarea salariilor bugetarilor, asa cum rezulta din legea salarizarii unitare aflate in dezbaterea Camerei Deputatilor, nu este sustenabila.

Mai mult, Jianu avertizeaza ca, dupa sase luni de aplicare a noii legi, autoritatile vor fi nevoite sa revina „la situatia initiala”, adica sa taie salariile, scrie Digi24.ro.

Daca se insista pe aplicarea acestei legi, vom asista la o lipsa de sustenabilitate. O vom vedea probabil aplicata o jumatate de an, dupa care nu vor mai exista bani, inflatia va creste, rata de indatorare a statului va creste si, probabil, in foarte scurt timp vom reveni la situatia initiala, lucru care insa nu va fi simplu, pentru ca practic se vor taia salariile”, a declarat Florin Jianu, fost ministru pentru Mediul de Afaceri si fost presedinte al Consiliului National pentru Intreprinderile Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR).

Nu se stie ce impact bugetar va avea legea salarizarii unitare

Florin Jianu a mai aratat ca, pe parcursul dezbaterii din Senat, legea salarizarii unitare a suferit 54 de modificari, fara a exista o evidenta a impactului bugetar si fara a se indica de unde vor fi luati banii necesari. Potrivit calculelor CNIPMMR, amendamentele adoptate in Senat vor genera cresteri suplimentare de minimum 10% pentru cheltuielile bugetare.

„Ridicam inca o data acest semnal de alarma, pentru ca este nevoie de echilibru, este nevoie, dincolo de calculele politice, de calcule economice foarte bine justificate, bazate pe puterile economiei actuale. Si, inca o data, sa introducem intotdeauna sursa banilor”, a spus Jianu.

Fostul ministru din Cabinetul Grindeanu a mai aratat ca este posibil ca, dupa aprobarea de catre Parlament, legea salarizarii unitare sa nu intre deloc in vigoare, „la fel ca si in cazul celei aprobate de Guvernul Boc, care a fost prorogata in mod constant si care nu a fost aplicata niciodata”.

Totodata, presedintele CNIPMMR, Liviu Rogojinaru, a sustinut ca, odata aplicata aceasta lege, statul fie va trebui sa contracteze imprumuturi externe masive, de miliarde de lei, fie va creste taxele.

La randul sau, Ovidiu Nicolescu, presedintele de onoare al CMIPMMR, a aratat ca amendamentele aprobate in Senat la Legea salarizarii vizeaza doar majorari salariale, nu si corelarea maririi salariilor cu performanta.

Citeste si:
Guvernul își dă restanțele de toamnă. Legea pensiilor speciale,...
Guvernul își dă restanțele de...

Oficialii Consiliului pentru IMM-uri cer Camerei Deputatilor, „daca ne intereseaza viitorul acestei tari”, sa aduca modificari de esenta legii, precum introducerea criteriilor de performanta si a unor evaluari periodice in toate domeniile.

Florin Jianu si-a anuntat demisia din Guvernul PSD-ALDE dupa 28 de zile de mandat, la scurt timp dupa adoptarea OUG 13.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.