Politica 24 Mai 2017 13:32 de Clara Vacaru
Fostul presedinte Traian Basescu a declarat, miercuri, ca Mircea Geoana a pierdut alegerile prezidentiale din 2009 "nu doar de prost", ci si pentru ca a avut un staff "indoielnic", precum Viorel Hrebenciuc, care fie minte, fie nu a stiut ce s-a intamplat la votul din diaspora si cat se putea legal vota in cele 14 ore ale scrutinului.

"Ieri am avut explicatia totala si de ce a pierdut Geoana alegerile. Nu numai de prost, dar a avut si un staff indoielnic. Hrebenciuc spunea ca dupa calculele lui la o sectie de votare din strainatate nu pot vota mai mult de 1.050 de persoane (...) Minciuna lui Hrebenciuc, ca erau doua stampile... Minte sau n-a stiut si asta explica in plus de ce a pierdut Geoana. La ambasada de la Paris au fost tot timpul cinci cabine si cinci stampile de vot", a spus Basescu, potrivit News.ro.

El a prezentat datele despre care a vorbit si fostul ambasador de la Paris, Teodor Baconschi, potrivit carora in 2009, in turul al doilea, au votat 3.785 de persoane, reprezentand o medie de 270 de voturi pe ora, mai putin decat la referendumul din 2007, cand au fost 287 de voturi pe ora.

"Iata, avem proba ca oamenii astia nu numai mint. Eu sunt convins ca Hrebenciuc nu minte, dar ne arata cat de nepregatiti au fost sa gestioneze campania electorala", a spus Basescu.

Fostul presedinte l-a mai ironizat pe Mircea Geoana pentru pierderea alegerilor. "Acasa a pierdut ca s-a dus la Vintu. Toate sondajele arata ca a pierdut cel putin jumatate de milion de voturi dupa intalnirea celebra pe care am avut-o, iar in strainatate s-a putut vota mult mai mult decat credea Hrebenciuc", a spus Basescu.

Basescu va participa la ancheta privind alegerile din 2009

Senatorul PMP a precizat ca va participa la audierile din Comisia de ancheta cu doua conditii: ca audierile sa fie publice, iar membrii Comisiei sa verifice procesele verbale incheiate dupa turul al doilea din 2009 pentru a se convinge ca nu au fost fraude.

Fostul sef al campaniei PSD pentru prezidentialele din 2009, Viorel Hrebenciuc, a declarat, marti, in comisia de ancheta, ca este de parere ca alegerile au fost fraudate, pentru ca au fost sectii in care au votat peste 1.050 de persoane in 14 ore, ceea ce el considera a fi imposibil. Intrebat de ce nu a fost contestat acest lucru la vremea incheierii proceselor verbale, Hrebenciuc a dat vina pe "oboseala" reprezentantilor PSD din sectii.

Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

El a explicat in fata comisiei ca este de parere ca alegerile au fost fraudate pentru ca fizic nu se putea vota in multe sectii in ritmul in care s-a votat. Fostul sef de campanie al lui Geoana a spus ca, potrivit simularilor si calculelor de la acea vreme, cu doua stampile si doua cabine de vot, intr-o sectie de votare puteau vota cel mult 1.050 de persoane in 14 ore (intre ora 07.00 si 21.00) si de aceea Legea electorala a prevazut ca o sectie sa serveasca unui maximum de 2.000 de persoane, in ideea ca prezenta la vot este in medie de 50%.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.