Politica 11 Mai 2017 15:10 de Clara Vacaru
Plenul reunit al Parlamentului l-a revocat pe Misu Negritoiu din functia de presedinte al ASF cu voturi 238 ”pentru” si niciunul ”impotriva”.

Senatorii si deputatii prezenti la sedinta au votat secret, cu buletine de vot.

Presedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, ca nu intelege motivele pentru care se doreste revocarea sa din functie, iar o decizie in acest sens ” este ilegala si contestabila”, el preferand sa iasa ”scos de politicieni, decat de DNA”.

Nici astazi nu inteleg si nu s-au adus la cunostiinta motivele revocarii. Nu am avut nicio discutie cu nicio comisie, cu niciun presedinte de camera si nu mi s-a spus ce mi se reproseaza(...) Orice hotarare se va lua este ilegala si contestabila. O sa actionez pe orice cai de cuviinta pentru ca o asemenea hotarare este ilegala”, a declarat Negritoiu miercuri.

Motivele... neclare ale demiterii lui Misu Negritoiu

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, in 27 aprilie, ca s-a inteles cu presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, asupra faptului ca Misu Negritoiu trebuie demis cat mai repede de la conducerea ASF, deoarece aceasta este o institutie importanta care nu trebuie sa functioneze ca si cum ar fi „mosia” unuia sau unora.

Biroul Permanent al Senatului a transmis in 18 aprilie Birourilor Permanente Reunite raportul comisiilor economice si de buget ale Camerei Deputatilor si Senatului privind revocarea din functie a sefului Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, din cauza modului in care ASF a gestionat criza de pe piata RCA din 2016.

Potrivit raportului din octombrie 2016, Misu Negritoiu nu mai indeplineste conditiile prevazute in legea de functionare a ASF, motiv pentru care comisiile parlamentare au hotarat, cu majoritate de voturi (o abtinere si un vot neexprimat al unui parlamentar aflat in conflict de interese) sa inainteze plenului reunit al Camerei Deputatilor si Senatului propunerea de revocare a lui Negritoiu din functia de presedinte al ASF, membru executiv al Consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara.

Misu Negritoiu, "tap ispasitor" in scandalul legat de NN Pensii

Si liderul PNL Raluca Turcan declara, in 18 aprilie, ca Misu Negritoiu trebuie demis de la ASF pentru ca decizia la nivelul institutiei pe care acesta o conduce a fost "contaminata politic" de PSD si ca amendarea companiei NN a fost executata la ordinul politic dat in vazul tuturor de la televizor de Liviu Dragnea.
Citeste si:
Președintele Iohannis, despre majorarea pensiilor cu 11%: „Trebuie...
Președintele Iohannis, despre...

In luna aprilie, ASF a decis sanctionarea fondului de pensii private NN Pensii cu o amenda de 750.000 lei, reprezentand 1% din capitalul social al fondului, de 75 milioane lei, aceasta fiind cea mai mare amenda aplicata de ASF de la infiintare, si a decis retragerea autorizatiei directorului general Raluca Tintoiu, din cauza mesajului trimis clientilor, legat de nationalizarea fondurilor de pensii private.

Misu Negritoiu a ajuns presedinte al ASF la 1 aprilie 2014, cu sprijinul PSD, care a votat masiv in Parlament numirea sa. Negritoiu a venit la conducerea ASF in locul lui Dan Radu Rusanu, care si-a dat demisia de la sefia autoritatii din arestul politiei, in martie 2014, in conditiile in care era arestat pentru 30 de zile in dosarul Carpatica - ASF.

In perioada mai 1997 – aprilie 2014, Negritoiu a lucrat in cadrul ING Romania, potrivit contului de LinkedIn. In perioada 2010-2012, el a ocupat functia de director general al bancii, iar intre septembrie 2012 si aprilie 2014, a fost presedintele ING Bank Romania.

Citeste si:
Demiteri după tragedia din Gorj. Cine rămâne fără funcție după...
Demiteri după tragedia din...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.