Politica 11 Mai 2017 13:51 de Clara Vacaru
Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat, in discursul sustinut dupa alocutiunea lui Jean-Claude Juncker in plenul Parlamentului, ca Uniunea Europeana s-a indepartat de gandirea parintilor fondatori, fiind redus rolul comunitatilor, iar statele membre incep sa fie ierarhizate in ce priveste puterea de decizie.

Presedintele ALDE a sustinut ca, in Romania, domeniul cel mai putin reformat fata de perioada comunismului este ”versantul represiv al statului”.

Cele mai putine transformari le-a avut versantul represiv al statului prin institutiile de forta, prin parchete, prin destule curti de justitie, fantoma comunismului inca mai bantuie. Mentalitatea, comportamentul si procedurile nu s-au primenit suficient (...) Tocmai aceasta componenta pare a fi apreciata de unii functionari de la Bruxelles. Cel putin atunci cand trateaza cu Romania, anumitti functionari ai CE par sa fi pierdut stiinta parintilor fondatori de a recunoaste imediat si de a raspunde hotarat derapajele discretionare si autoritare ale agentiilor represive ale statului”, a afirmat Tariceanu.

El a continuat afirmand ca nu trebuie inlocuita Cortina de Fier cu ierarhizarea statelor membre in interiorul UE. ”N-ar trebuie sa lasam azi sa cada in locul Cortinei de Fier care separa candva Europa occidentala de Europa dominatiei sovietice alte cortine, de data aceasta de catifea, menite sa opereze distinctii intre statele membre (...) Europa a inghitit comunitatile si procedeaza dupa o logica diferita decat cea imaginata de fondatori. Astazi directivele inlocuiesc deliberarea, alterori scenariile la care nu au contribuit sunt botezate putere de codecizie, ni se propune alteori rute catre viitor ce comporta mai multe viteze”, a apreciat Tariceanu.

Este de neconceput daca luam in serios spiritul care a pus in miscare constructia europeana ca statele membre sa fie distribuite in grupuri pe verticala deciziei politice. Unele pe scena, altele in loja, ultimele la periferie. Este inacceptbil ca dinamica convergentei sa fie inlocuita de un proces de ierarhizare a capacitatii de decizie si nivelului de dezvoltare”, a incheiat presedintele ALDE.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.