Politica 11 Mai 2017 10:40
Premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, la Antena 3, ca inclina spre varianta ca indemnizatiile de crestere a copilului sa nu fie plafonate la 10.000 de lei, insa decizia finala va fi luata dupa analiza de impact a acestei masuri, analiza pe care o vor face Ministerul Muncii si Ministerul de Finante.

Primul-ministru a afirmat ca discutiile privind plafonarea indemnizatiilor de crestere a copilului a aparuta dupa aprobarea, in cursul saptamanii trecute, a Planului de convergenta 2017-2020 pentru adoptarea euro, in care plafonarea era discutata doar ca posibilitate, nu ca o decizie iminenta, motiv pentru care Grindeanu a caracterizat discutia drept ”o furtuna intr-un pahar cu apa”.

”Iarasi este o furtuna intr-un pahar cu apa. 97% dintre indemnizatii sunt sub 5.000 de lei. Vorbim de 3%, care sunt peste 5.000 de lei. In acel plan de convergenta nu se vorbeste de o hotarare pe care am luat-o deja, ci ca exista aceasta posibilitate sa plafonam indemnizatiile nu la 5.000 de lei, ci la 10.000 de lei”, a spus Sorin Grindeanu.

El a precizat ca nicio masura in aceasta directie nu va fi luata fara o analiza de impact prealabila, adaugand ca inclina spre varianta sa nu se recurga la plafonare.

”Nu cred ca sunt atat de multe indemnizatii peste 10.000 de lei si care respecta legea, sunt sub 1%. Nu cred ca este un impact foarte mare asupra bugetului, dar nici foarte mic (...) Exista o analiza pe care si Ministerul Muncii si Ministerul Finantelor trebuie sa o prezinte in perioada urmatoare. Eu inclin sa nu facem aceasta plafonare. Optiunea mea sa vad acea analiza sa vedem sumele si despre ce este vorba”, a conchis Grindeanu.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, la Parlament, intrebat daca Olguta Vasilescu risca sanctiuni in urma afirmatiilor pe tema plafonarii indemnizatiei pentru cresterea copilului, ca in Comitetul Executiv s-a dat doar o „mustrare verbala”, liderul social-democratilor exprimandu-si speranta ca nu vor mai avea loc astfel de situatii, in care ministrii sa nu comunice bine, scrie News.ro.

Citeste si:
Plafonarea adaosului la alimentele de bază expiră în 2 zile. Marcel...
Plafonarea adaosului la...

Referitor la plafonarea indemnitatiilor pentru cresterea copilului, presedintele PSD a spus ca se poate discuta despre o astfel de masura doar in momentul in care va fi bine argumentata. ”Cand o sa fie bine argumentat, putem discuta (despre plafonarea indemnizatiilor pentru cresterea copilului – n.r.), deocamdata nu, pentru ca nici eu, nici dumneavoastra nu stim exact cate cazuri de megaindemnizatii sunt. Asta e de fapt problema”, a raspuns liderul PSD.

El a sustinut ca ministrii au capatat un obicei prost, si anume ca nu comunice motivele care determina anumite masuri in actul guvernamental. „Au capatat un obicei prost. Sunt buni ministri, au un act bun de guvernare, numai ca ei comunica doar efectele, uitand sa comunice inainte ceea ce a determinat acea masura”, a subliniat presedintele PSD.

Citeste si:
Orban: Plafonarea indemnizatiilor demnitarilor - economie de peste 1,2
Orban: Plafonarea...

Intrebat in continuare daca sustine principiul de a fi plafonate aceste indemnizatii, Liviu Dragnea a precizat ca, in forma in care s-a prezentat masura, nu poate fi de acord cu ea.

„Subiectul nu se inchide astazi. Eu am spus ca, asa cum a fost prezentat, nu pot fi de acord sa plafonam aceste lucruri. Trebuie sa ne prezinte guvernul de ce sustine aceasta masura, daca argumentele sunt serioase, putem discuta. Daca nu sunt serioase, nu sunt de acord”, a conchis liderul PSD.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.