Presedintele PNL, Raluca Turcan, a afirmat, vineri, intr-o postare pe Facebook, ca pozitia lui Liviu Dragnea in legatura cu vaccinarea copiilor ”este vecina cu crima”, ea vizand declaratia presedintelui PSD potrivita careia are ”foarte mari rezerve” in legatura cu obligativitatea vaccinarii.

Abordarea lui Liviu Dragnea in chestiunea vaccinarii e vecina cu crima. Acesti inconstienti conduc Romania in 2017? O tara intreaga ar trebui sa-i raspunda ca nu este vorba doar de asigurarea sanatatii persoanei, ci de a unor intregi comunitati, si avem cazul concret al epidemiei de rujeola. Dar Dragnea nu intelege nimic din gravitatea situatiei, acest domn traieste in Evul Mediu. Constitutia Romaniei precizeaza ca «statul este obligat sa ia masuri pentru asigurarea igienei si a sanatatii publice»”, scris Raluca Turcan.

Ea aminteste ca liberalii au initiat proiectul Legii preventiei in sanatate care stipuleaza ca pacientul sa-si asume responsabilitatea refuzului de a participa la programele de preventie astfel incat cei care nu accepta vaccinarea sa plateasca tratamentul ulterior al bolii pentru care a fost refuzata imunizarea.

De asemenea, Ministrul Sanatatii sa se pregateasca sa raspunda inclusiv penal pentru modul defectuos in care gestioneaza criza medicamentelor pentru anumite categorii de pacienti. El este direct responsabil de privarea pacientilor de anumite medicamente pentru cancer!”, a mai afirmat Turcan adaugand ca Guvernul isi incalca obligatiile constitutionale in ce priveste sanatatea publica.


Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat joi, la Parlament, intrebat despre proiectul Legii vaccinarii care a fost pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii, ca are „foarte mari” rezerve in ceea ce priveste obligativitatea vaccinarii copiilor.

Eu am foarte mari rezerve pentru a obliga, pentru a fi o masura obligatorie. Va spun sincer, am foarte mari rezerve aici”, a spus Liviu Dragnea.

Citeste si:
Rafila: „Au sosit primele doze de vaccin cu noua formulă contra...
Rafila: „Au sosit primele...

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, la o dezbatere pe tema imunizarii, ca si-a vaccinat ambii copii, desi a avut "probleme" in a gasi vaccinul de care avea nevoie, si a precizat ca sustine ideea ca parintii pot alege ce considera ca este mai bine pentru copiii lor, dar nu si in cazul in care aceste alegeri ii afecteaza pe cei din jur, asa cum se intampla in absenta imunizarii.

Inscrierea copiilor intr-o colectivitate se va face numai dupa prezentarea documentelor care atesta ca au fost facute vaccinurile obligatorii, iar parintii isi asuma in scris refuzul vaccinarii, potrivit proiectului Legii vaccinarii, pus in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii. Proiectul prevede, de asemenea, ca in cazul in care parintii refuza vaccinarea copilului pot fi sesizate institutiile abilitate "privind constatarea infractiunii de rele tratamente aplicate minorului de catre parinti sau reprezentanti legali in cazul minorului care implineste varsta de 3 ani si nu a primit vaccinurile obligatorii corespunzatoare varstei".

Citeste si:
Cîțu: „Raluca Turcan să-și asume dacă nu mai sunt fonduri pentru...
Cîțu, răspuns la acuzațiile...

Initiatorii legii spun ca scopul acesteia nu este acela de a-i sanctiona pe parintii sau pe reprezentantii legali ai copiilor, ci acela de a asigura o informare mai buna a acestora asupra tipurilor de vaccinuri administrate, asupra beneficiilor acestora si asupra riscurilor la care se expun prin nevaccinare. Astfel, devine primordial rolul medicului de familie privind informarea parintilor.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.