Instanta suprema a admis cererea fostului ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea si va sesiza Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate privind inexistenta unui prag valoric pentru infractiunea de abuz in serviciu.

"Admite cererea formulata de inculpatul Oprea Gabriel si sesizeaza Curtea Constitutionala cu solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 132 din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie raportat la art. 297 alin. 1 Cod penal”, se arata in decizia definitiva a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Avocatul fostului ministru Gabriel Oprea a cerut, marti, instantei supreme sa sesizeze Curtea Constitutionala cu o exceptie de neconstitutionalitate privind infractiunea de abuz in serviciu, care nu prevede un prag valoric de la care producerea unui prejudiciu in cadrul exercitarii unei functii publice poate fi consideratata infractiune.

“Cererea noastra este admisibila. Dorim sesizarea CCR referitoare la articolul 297, alineat 1 Cod Penal si la articolul 13, indice 2 din legea 78/2000. Legiuitorul nu a stabilit un prag valoric pentru infractiunea de abuz in serviciu, ceea ce face ca textul legal sa nu fie previzibil”, a sustinut avocatul, care a invocat o serie de articole din Constitutie si din Conventia CEDO.

Procurorul DNA a cerut respingerea ca inadmisibila a solicitarii

El a sustinut ca stabilirea unui prag excede competentelor CCR.

In urma deliberarilor, instanta a admis cererea avocatilor lui Gabriel Oprea, urmand sa trimita la Curtea Constitutionala sesizarea cu exceptia de neconstitutionalitate. Judecarea dosarului va continua la instanta suprema in 23 mai.

Potrivit articolului 13 indice 2 din Legea 78/2000, „infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si infractiunea de abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani”

Conform articolului 297 alineatul 1 din Codul penal, privind abuzul in serviciu, „fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica”.

Citeste si:
Fostul ministru de Interne Gabriel Oprea, achitat în dosarul DIPI...
Fostul ministru de Interne...

In 15 iunie 2016, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate cu privire la dispozitiile articolului 297 alineatul 1 din Codul penal, stabilind ca acestea sunt constitutionale in masura in care prin sintagma "indeplineste in mod defectuos" din cuprinsul acestora se intelege "indeplineste prin incalcarea legii".

Pentru a pune in aplicare decizia CCR, Ministerul Justitiei a propus inlocuirea sintagmei "indeplineste in mod defectuos" din articolul 297 cu sintagma "indeplineste prin incalcarea unei legi, a unei ordonante a Guvernului sau a unei ordonante de urgenta a Guvernului”, modificarea fiind cuprinsa in proiectul de modificare a codurilor penale.

In 11 mai 2016, fostul ministru al Internelor Gabriel Oprea a fost trimis in judecata de DNA in dosarul masinii de lux cumparata de catre Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DIPI) pentru protectia demnitarilor si folosita de Oprea. In acelasi dosar sunt judecati fostii sefi de la DIPI Gheorghe Nicolae, Nelu Zarnica, Nicolae Pavel si Danut Iacob, prejudiciul in dosar fiind de 410.000 de lei.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

Gabriel Oprea, fost viceprim-ministru pentru securitate nationala si ministru al Afacerilor Interne, este judecat pentru abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, scrie News.ro.

Gheorghe Nicolae, chestor principal de politie, la data faptelor sef al Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI) cu rang de secretar de stat, a fost trimis in judecata pentru complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, precum si pentru savarsirea a doua infractiuni de deturnare de fonduri, dintre care una in forma continuata (11 acte materiale).

Gabriel Nicolae Pavel, comisar sef de politie la data faptei, sef al Serviciului Juridic din DIPI, este acuzat de complicitate la abuz in serviciu, iar Nelu Zarnica, chestor principal, subsecretar de stat la data faptei, de deturnare de fonduri, in forma continuata (doua acte materiale), in timp ce Marian Danut Iacob, comisar sef de politie, seful unei structuri administrative la data faptei, este acuzat de deturnare de fonduri, in forma continuata (trei acte materiale).

Citeste si:
Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care a fost...
Traian Băsescu a cerut...

Potrivit rechizitoriului, in 13 iulie 2015, Gabriel Oprea, pe atunci ministru al Internelor si ordonator de credite, cu ajutorul lui Gheorghe Nicolae si al lui Gabriel Nicolae Pavel, a dispus suplimentarea cu 410.000 de lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI si a aprobat achizitia unui autoturism Audi A8, in scopul declarat al asigurarii protectiei demnitarilor.

„Acest lucru s-a realizat cu incalcarea prevederilor legale care limiteaza achizitionarea autovehiculelor din fondurile operative ale Ministerului Afacerilor Interne, strict la situatii legate de folosirea lor in activitati de urmarire penala a infractiunilor de coruptie. Ca urmare a incalcarii atributiilor de serviciu, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 410.000 lei, iar DIPI a beneficiat de dotarea cu bunurile respective, in valoare de 91.295,73 euro, folosul fiind necuvenit in raport cu destinatia legala a fondurilor operative”, au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Citeste si:
Stenograme în dosarul de la DNA al familiei Pițurcă. Fostul...
Stenograme în dosarul de la...

Fostul sef al DIPI Gheorghe Nicolae mai este acuzat ca, in perioada 21 august - octombrie 2015, a schimbat destinatia autoturismului Audi A8 achizitionat din fonduri operative, “in mod conspirat, pentru folosinta personala si exclusiva a ministrului de Interne in functie Oprea Gabriel”.

Anchetatorii au mai stabilit ca, in perioada 2014 - 2015, Gheorghe Nicolae, in mod repetat, a aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbata destinatia sumei de 238.173,47 lei, alocata DIPI pentru fonduri operative, in scopul efectuarii unor cheltuieli de protocol ori pentru inzestrarea institutiei, care nu au fost circumscrise activitatilor, actiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operative.

“In aceeasi maniera au procedat si inculpatii Zarnica Nelu si Iacob Marian-Danut, in calitate de ordonatori de credite in cadrul Departamentului de Informatii si Protectie Interna, care au intocmit rapoarte prin care a fost schimbata destinatia sumei de 9.398 lei, respectiv 4.955,51 lei”, potrivit rechizitoriului.

Procurorii au pus sechestru asigurator pe mai multor bunuri ale lui Oprea, Nicolae si Pavel, pana la concurenta sumei de 410.000 lei, in vederea recuperarii pagubei produse de acestia prin abuz in serviciu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.