Copresedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat vineri, in fata delegatilor la Congres, ca Alianta Liberalilor si Democratilor a trecut examenul „foarte sever” al alegerilor parlamentare din 2016 si a obtinut al treilea rezultat pe scena politica. Potrivit rezultatelor finale prezentate de Biroul Electoral Central, ALDE s-a situat pe locul cinci, dupa PSD, PNL, USR si UDMR, atat la Camera Deputatilor, cat si la Senat.

Din 2014 au trecut doi ani si jumatate cu aproximatie si a trebuit sa trecem prin doua examene severe, ma refer la alegerile locale (...) Multi au avut dubii ca vom trece aceste examen si totusi am reusit. A urmat al doilea examen la fel de greu, poate mai greu, cu un pariu pe care multi nu aveau curajul sa-l faca si anume ca ALDE va intra in Parlament. Am reusit si acest al doilea examen foarte sever si dupa alegerile care au avut loc anul trecut am obtinut al treilea rezultat pe scena politica, lucru care nu este putin pentru un partid care la vremea respectiva avea practic un an jumate vechime”, a precizat Calin Popescu Tariceanu.

Presedintele Senatului a mai spus ca „oamenii politici adevarati sunt cei care sunt legati de valori, de idealuri, si nu de ambitia de a parveni intr-o functie”.

Sigur, functia iti da posibilitatea sa iti pui in aplicare gandurile, sa isi pui in aplicare proiectele, dar mai important decat functia este modul in care ne raportam la societate si la tara”, a completat copresedintele ALDE.

Tariceanu a sustinut ca „rareori” aude in Romania oameni care sa discute despre interesul national si cel al cetatenilor.

Rareori aud in Romania oameni discutand despre interesul national, despre interesul cetatenilor in sensul larg al cuvantului, rareori aud cuvinte rostite care sa se refere la Romania nu numai ca un teritoriu, ci Romania ca natiune, ca stat independent si suveran. Sunt valori pe care in buna traditie a liberalismului romanesc le vrea prezente si in actiunea si gandirea noastra a tuturor”, a conchis Calin Popescu Tariceanu.

Alianta Liberalilor si Democratilor (ALDE), partidul condus de drept de Calin Popescu-Tariceanu si in acte si de Daniel Constantin, are programat vineri si sambata, la Palatul Parlamentului, Congresul pentru votarea noului statut si alegerea noii conduceri.

Citeste si:
Tăriceanu, trimis în judecată de DNA în dosarul mitei de 800.000 de...
Tăriceanu, trimis în judecată...

Calin Popescu Tariceanu, asteptat sa fie validat sef unic al ALDE, nu si-a depus pana la aceasta ora candidatura, precizand ca asteapta ”ultima clipa”, adica vineri seara, pentru a face acest lucru. De altfel, pentru niciuna din functiile de conducere ale ALDE nu exista pana in acest moment vreun pretendent.

Daniel Constantin, in prezent co-presedinte al ALDE alaturi de Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ca nu va participa la lucrarile Congresului si este de asteptat sa fie exclus din formatiune.

Constantin a contestat la Tribunal convocarea congresului, dar instanta a amanat joi pentru data de 18 mai luarea unei decizii. Judecatorii au solicitat lista cu membrii Consiliului National ai fostului Partid Conservator, formatiune care alaturi de PLR formeaza ALDE, pentru a se convinge daca membrii de drept au fost si cei care au participat la luarea deciziei de convocare a congresului.

Citeste si:
ALDE: „Redeschideți școlile! NU distrugeți viitorul copiilor noștri”
ALDE, apel la Guvern:...

Practic, Daniel Constantin a contestat la Tribunal decizia Delegatiei Permanente a ALDE din 19 martie prin care a fost convocat congresul, sustinand ca aceasta nu s-a intrunit statutar si ca membrii chemati sa ia decizia au fost altii decat cei din acte.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.