Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat vineri, la Focsani, in cadrul unei conferinte de presa, ca a purtat inca de anul trecut o discutie cu liderul PSD, Liviu Dragnea, despre masuri de prevenire a dezastrelor produse de fenomenele meteorologice extreme.

"Anul trecut, in luna iulie, presedintele partidului, Liviu Dragnea, m-a chemat la o discutie spunandu-mi urmatorul lucru: de ce in Romania sa dam bani pentru culturile pe care le pierdem si sa nu gasim solutii pentru a preveni fenomenele naturale care pot determina pierderea productiior? Nu am avut un raspuns pe moment", a declarat vineri ministrul Agriculturii, potrivit News.ro.

Acesta a spus ca a venit cu doua solutii, dar liderul PSD i-a cerut sa vina cu un program care include combaterea grindinei.

"Asa s-a nascut acest program, pe care Liviu Dragnea l-a prezentat si in programul sau de guvernare", a completat Daea.

Ministrul a mentionat ca liderul PSD i-a mai cerut trei lucruri: primul - ca sistemul sa fie operational la timp, al doilea - extinderea sistemului pana la inceperea campania de actiune si al treilea - ca la sfarsitul anului sa fie gata cele sapte unitati de combatere si cele trei centre de comanda.

"Suntem la prima etapa pe care ati precizat-o atunci: realizarea celor 11 puncte de lansare. Am avut pana acum 23 de puncte de lansare. Incepand din data de 15 aprilie avem 34 de puncte operationale care tin sub protectie 500.000 de hectare", a mai zis ministrul Agriculturii.

20 de milioane de lei, alocate pentru sistemul antigrindina

Guvernul a alocat in acest an pentru sistemul antigrindina suma de 20 de milioane de euro prin care va inaugura 26 de puncte de lansare. Acestea, impreuna cu cele 34 de puncte existente, vor proteja impotriva grindinei o suprafata de aproape un milion de hectare, a declarat vineri, directorul general al Autoritatii Nationale Antigrindina si Cresterea Preturilor, Gheorghe Caunei Florescu.

"Anul acesta am primit fonduri suficiente.(...) In programul de guvernare s-au alocat pentru sistemul national antigrindina pentru 2017 in jur de 20 de milioane de euro. Pentru 2017 si 2018 s-au alocat 45 de milioane de euro, deci fonduri mai mult decat suficiente ca sa implementam sistemul la nivel national", a afirmat Caunei.

Citeste si:
Petre Daea anunță că păstrăm importurile de cereale din Ucraina:...
Petre Daea anunță că păstrăm...

In momentul de fata sunt operationale 34 puncte de lansare, care protejeaza o suprafata totala de 500.000 ha, cu o dublare a capacitatii fata de 2016, an in care functionau 17 puncte de lansare. In prezent punctele de lansare sunt amplasate in judetele: Iasi, Prahova, Vaslui, Vrancea, Buzau, Olt si Valcea.

Guvernul a aprobat, pe data de 23 februarie, printr-o Hotarare, finantarea etapei a XVIII-a Programului de realizare a Sistemului national antigrindina si de crestere a precipitatiilor pentru perioada 2010-2024, etapa din acest an urmand sa beneficieze de fonduri in suma de 121 milioane lei, din care 100 milioane de lei credite de angajament si 21 milioane de lei credite bugetare.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.