Ministrul de Finante, Viorel Stefan, a declarat ca, in cadrul discutiilor privind modificarea Codului Fiscal din 2018, s-a conturat posibilitatea introducerii impozitarii globale a veniturilor, fara ca acest lucru sa insemne cresterea poverii fiscale. Dimpotriva, Guvernul ar intentiona sa reduca cota unica de la 16% la 10%.

Viorel Stefan a negat faptul ca actualul guvern ar avea intentia sa renunte la cota unica de impozitare, el precizand ca se doreste doar ca nivelul acesteia sa fie redus la 10% de la 1 ianuarie 2018 si sa se introduca neimpozitarea veniturilor sub 2.000 de lei.

Ministrul de Finante a precizat ca impozitarea veniturilor va fi insa globalizata, lucru care a mai avut loc in Romania pana in anul 2005. ”Globalizarea impozitarii veniturilor inseamna ca, daca un salariat realizeaza venituri principale din relatii de munca, el va plati 10% impozit pe venit in fiecare luna, dar la sfarsitul anului pana in luna mai a anului urmator va depune o declaratie fiscala in legatura cu toate veniturile realizate si va avea loc o regularizare”, a declarat Stefan.

Prin regularizare, contribuabilul fie va trebui sa mai plateasca la Fisc, in caz ca a avut venituri suplimentare, fie i se vor deduce anumite sume.

Viorel Stefan a evitat sa precizeze care vor putea fi cheltuielile contribuabililor care vor putea fi deductibile de la impozitare, dar a precizat ca, in functie de politica de stimulare a unor activitati adoptata de Guvern, acestea ar putea fi contributiile la pilonul II de pensii, asigurarile private de sanatate sau cheltueilile cu educatia copiilor. Ministrul a precizat ca se discuta in grupurile de lucru constituite la Ministerul de Finante despre posibilitatea introducerii unei ”chei de rambursare” catre contribuabili de 1.200 de lei pentru fiecare copil aflat in intretinere.

Ministrul a vorbit ca un alt avantaj al schimbarii modului de gestionare a impozitarii veniturilor este modificarea comportamentului cetatenilor fata de comercianti prin faptul ca primii vor fi stimulati sa pastreze toate bonurile cu achizitiile facute pentru a face dovada efectuarii unor cheltuieli deductibile de la impozitare. In plus, vor exista deduceri pentru un anume volum al bonurilor prezentate.

Citeste si:
Olguța Vasilescu și facturile la energie: Acum înțeleg și oamenii...
Olguța Vasilescu și facturile...

Mecanismul de globalizare a impozitarii veniturilor nu va putea functiona fara consiliere fiscala”, a mai spus Viorel Stefan, adaugand ca va trebui constituit un corp de consultanti fiscali angajati de catre stat sa ofere consultanta fiscala persoanelor fizice. O parte dintre consultantii ficali ar putea fi selectati dintre cei 30.000 de angajati ai ANAF.

Viorel Stefan a mai spus ca discutiile privind forma pe care o va avea Codul Fiscal din 2018 sunt inca in stadiu incipient.

Impozitul pe gospodarie ar urma sa elimine "economia neagra" din Romania

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a vorbit, marti seara, despreun impozit pe gospodarie pe care ar vrea sa il introduca Ministerul de Finante, ea sustinand, la Romania TV, ca romanii vor putea astfel sa isi deduca toate cheltuielile, inclusiv meditatiile pe care le primesc copiii, si astfel va disparea economia neagra din tara.
Citeste si:
Protest spontan la termocentrala Mintia. Se solicita prezenta...
Protest spontan la...

"Este sistemul american, daca vreti. Daca vor citi programul de guvernare vor intelege cum se face acest lucru. Ideea e sa scoti din economia neagra toti banii posibili. Apropo si de unde incasam ca sa marim salariile. Pai fiscalizam totul. Dumneavoastra, de exemplu, daca anul viitor veti avea posibilitatea sa duceti copilul la scoala de balet si sa va deduceti aceasta chitanta, aceasta cheltuiala, veti cere chitanta? Logic. Daca va puneti perdele in casa si stiti ca se pot deduce, mergeti si cereti chitanta? Veti ajunge la un moment dat sa cereti de peste tot facturi. Va duceti copilul la meditatii, cereti si puteti sa va deduceti”, a spus ministrul.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.