Dan Andronic a fost pus sub acuzare pentru marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului, pentru ca in septembrie 2016, cand a fost audiat in dosarul privind campania prezidentiala din 2009, a facut declaratii mincinoase despre banii incasati de firma sa pentru consulanta politica acordata de el in campania electorale, acreditand ideea ca persoanele inculpate in cauza nu au participat la savarsirea faptelor de care sunt acuzate.

Directia Nationala Anticoruptie a anuntat, marti, ca Dan Andronic, om de afaceri si consultant politic, are calitatea de suspect, fiind acuzat de marturie mincinoasa si favorizarea faptuitorului.

La data de 22 septembrie 2016, in cadrul actelor de urmarire penala efectuate pentru lamurirea cauzei referitoare la privind plata unor servicii prestate in campania electorala din anul 2009 din bani despre care exista suspiciunea ca au provenit din savarsirea unor infractiuni, suspectul Andronic Dan-Catalin, in depozitia luata sub juramant, a facut declaratii necorespunzatoare adevarului cu privire la aspecte esentiale ale cauzei asupra carora a fost intrebat, urmarind prin aceasta impiedicarea / ingreunarea tragerii la raspundere penala a unora dintre persoanele inculpate in cauza”, potrivit procurorilor.

Dan Andronic ar fi mintit anchetatorii despre semnificatia sumelor de bani incasate de societatea D.A. Communication media SRL, la care era asociat, de la firmele administrate de inculpatul Giovanni-Mario Francesco, „incercand sa acrediteze ideea ca persoanele inculpate nu au participat la savarsirea faptelor de care erau acuzate si ca sumele nu au nicio legatura cu consultanta politica prestata de suspect in cadrul campaniei electorale”.

Dan Andronic a fost marti la DNA pentru a i se aduce la cunostinta acuzatiile si calitatea de suspect in acest dosar

Consultantul politic si jurnalistul Dan Andronic a stat aproximativ o ora la DNA, el aratand la iesire ca face dezvaluiri despre campania prezidentiala din 2009 de mai mult timp, deci nu se poate spune ca a facut acest lucru pentru ca stia ca va fi chemat la DNA.
Citeste si:
Dan Andronic urmează să presteze muncă în folosul comunității
Dan Andronic, condamnat...

In dosarul privind campania prezidentiala din 2009 sunt acuzati Elena Udrea, Ioana Basescu, fiica cea mare a presedintelui Traian Basescu, Gheorghe Nastasia, Victor Tarhon, Ioan Silviu Wagner, fost director general al Oil Terminal, si omul de afaceri Giovanni Mario Francesco, fostul concubin al Ioanei Basescu.

"Legatura dintre persoanele care obtineau banii pe cale nelegala si prestatorii de servicii legate de campanie era realizata de inculpata Udrea Elena Gabriela. Aceasta conducea un staff de campanie informal al unuia dintre candidati si, din aceasta pozitie, coordona atat achizitiile de servicii de campanie, cat si persoanele care au actionat ca intermediari pentru platile realizate, astfel incat sumele de bani sa ajunga la societatile prestatoare. Remiterea foloaselor infractionale se realiza prin incheierea unor contracte fictive cu societati care prestau in realitate servicii in cadrul campaniei electorale, respectiv publicitate stradala, tiparire de afise, reclame publicate in mass media, realizarea unor pagini de internet, monitorizarea presei, organizarea de spectacole si prestarea de servicii de consultanta", potrivit procurorilor.

Citeste si:
Tariceanu, achitat definitiv pentru marturie mincinoasa
ICCJ: Calin Popescu...

Audierea lui Dan Andronic are loc dupa ce acesta a scris ca Laura Codruta Kovesi si Florian Coldea sunt doua dintre personajele care au ajutat la victoria lui Traian Basescu in alegerile prezidentiale din 2009.

Andronic spune ca l-a sunat atunci pe Gabriel Oprea, care i-a spus sa vina la locuinta acestuia, pentru ca are nevoie de el, iar acolo i-a gasit pe George maior, Florian Coldea si Laura Codruta Kovesi.

Am intepenit. Acolo era Statul! In acel birou se gaseau George Maior, directorul SRI, Florian Coldea, prim-adjunctul SRI, Laura Codruta Kovesi, procurorul general al Romaniei, Gabriel Oprea, fost ministru de Interne si inca o persoana inalta pe care nu o cunosteam. Voturile din diaspora. Aici, Florian Coldea avea multe date si cifre, dar si George Maior primea informatii. Cred ca, atat cat am stat eu acolo, Kovesi a primit cel putin doua telefoane la care a raspuns: „Da, domnule Presedinte”. Dupa care iesea din incapere si continua discutia. In mod evident, Kovesi era o parte importanta a grupului, intelegeam din modul in care punea intrebarile referitoare la actiunile ce se pot intreprinde. Au ramas in acea incapere Laura Codruta Kovesi, George Maior, Florian Coldea, Gabriel Oprea…Oamenii care au facut posibila victoria lui Traian Basescu in 2009”, a scris Andronic.

Citeste si:
DNA cere 3 ani de inchisoare cu executare pentru Calin...
DNA cere 3 ani de inchisoare...

Andronic a mai fost audiat in septembrie 2016 la DNA, el declarand atunci ca a dat o declaratie scurta, in calitate de martor intr-un dosar din 2015, fara a preciza ce le-a spus anchetatorilor si in ce cauza a fost audiat.

In ianuarie 2017, Dan Andronic a scris pe Facebook ca s-a intalnit cu Florian Coldea pe aeroportul din Istanbul, in februarie 2010, asa cum a sustinut anterior Sebastian Ghita, si ca a discutat cu el, precizand ca il stie pe Coldea din campania electorala din 2009.

"M-am intalnit cu generalul SRI Florian Coldea pe aeroportul din Istanbul in februarie 2010. Ne cunoscusem in campania electorala din 2009, cand lucrasem cu Traian Basescu. Am stat de vorba cu gen. Coldea pret de cateva minute, nu mi-a spus de unde vine sau daca mai este cu cineva. S-a urcat in acel avion", a scris atunci Andronic.

Dan Andronic preciza ca acea cursa de avion era operata de Tarom si ca a gasit indicii privind biletele de avion pe mail, iar perioada corespunde cu vacanta Ghita-Coldea din Seychelles.

Citeste si:
Laurențiu Reghecampf a fost acuzat de furt de către Anamaria...
Laurențiu Reghecampf a fost...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.