Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, dupa judecarea contestatie la executare in dosarul "Referendumul”, ca nici acum nu stie cine a redactat motivarea deciziei de condamnare a sa, pentru ca se pare ca aceasta este "o informatie greu de obtinut” si a precizat ca a vazut in instanta un procuror DNA care spune ca un articol de lege este "de recomandare”, ceea ce inseamna ca sunt articole pe care unii procurori le considera facultative.

"Eu am invatat ca legile trebuie respectate, cel putin asa ni se spune. Si eu am vazut un procuror DNA in fata instantei de la Inalta Curte spunand ca un articol de lege este de recomandare. Dar articolul este foarte clar si riguros. Daca un procuror DNA spune ca acel articol este de recomandare, inseamna ca poate sa nu fie respectat. Asta inseamna ca sunt articole pe care unii procurori le considera facultative. Am vrut, atunci cand am inceput demersul, sa am totusi motivarea hotararii, asa cum multi oameni din Romania isi doresc asta, pentru ca am vrut sa merg la CEDO. N-am putut pentru ca s-au depasit cele sase luni de zile. Dupa ce am facut contestatie la Tribunal , imediat a aparut motivarea. Ulterior, am vrut sa stiu daca toti cei care au adoptat decizia initiala au participat la redactarea si la conceperea acestei motivari. Am inteles ca nu avem acces la informatii. Asteptam pronuntarea”, a spus Liviu Dragnea, la instanta suprema, dupa sedinta de judecata.

Dragnea a precizat ca a formulat aceasta contestatie pentru ca vrea sa stie cine a redactat si asumat motivarea condamnarii sale.

"Daca consideram ca s-a facut un abuz privind redactarea motivarii, faceam o plangere penala pentru abuz in serviciu. Eu v-am spus ca doream sa am acces la aceste informatii. Un om cand primeste o condamnare are macar acest drept sa stie ca toti cei care au decis acea condamnare au participat la redactarea si la motivarea ei. Se pare ca este greu de obtinut aceasta informatie”, a mai spus presedintele PSD.

Liviu Dragnea: "Sunt optimist pana la moarte"

Intrebat despre investigatia Rise Project potrivit careia, in vacantele din Brazilia, se caza in locuinta unui apropiat al sau, Liviu Dragnea a spus: "Nu mai comentez asemenea prostii. Astept sa-si verse tot veninul. Banuiesc ca sunt plati serioase acolo, si ei, si altii... Mai aveti vreo intrebare legata de proces?”.
Citeste si:
Bianca Drăgușanu vrea să își topească acidul din buze. De ce a luat...
Bianca Drăgușanu vrea să își...

Dragnea a mai spus ca este „optimist pana la moarte” si ca are incredere in justitie.

Intrebat daca ar fi facut la fel ca Dan Sova si ar fi intrat la Serviciul Permise de Conducere fara sa stea la coada, Dragnea a spus: „Nu am facut asta niciodata si am fost in multe situatii. Iti asumi. Poti sa lucrezi altfel, poti sa lucrezi la debirocratizare. Ideea este nu sa depasesti o coada, ideea este sa elimini cozile din Romania”.

Avocatii lui Liviu Dragnea au cerut, luni, Completului de cinci judecatori al instantei supreme sa admita contestatia la executare a presedintelui PSD, Liviu Dragnea, in dosarul "Referendumul” pe motiv ca hotararea nu a fost redactata in 30 de zile de la pronuntare, iar la data motivarii, presedintele completului care a solutionat cauza nu mai era judecator, pentru ca se pensionase. Procurorul DNA a cerut respingerea cauzei pentru ca nu sunt indeplinite conditiile legale.

Citeste si:
Președinta CE cere ca Putin să fie adus în fața justiție
Președinta Comisiei Europene...

In ultimul cuvant, Liviu Dragnea a spus ca a asistat la o dezbatere care il depaseste, pentru ca el este inginer, dar a remarcat faptul ca procurorul DNA a spus ca un articol de lege este cu titlu de recomandare.

"Din cate stiu eu, motivarea trebuia redactata in termen de 30 de zile. Nu cred ca demersul meu a fost exagerat. Am fost condamnat pentru ceva ce nu am fost acuzat in rechizitoriu. Am vrut sa vad daca aceasta hotarare este rodul participarii tuturor membrilor completului de judecata”, a spus Dragnea in fata judecatorilor.

Instanta a respins unele solicitari ale avocatilor lui Dragnea si a stabilit data pronuntarii solutiei pentru 24 aprilie.

Liviu Dragnea, condamnat definitiv la doi ani de inchisoare cu suspendare, in dosarul "Referendumul"

Contestatia la executare a presedintelui PSD, Liviu Dragnea, in dosarul "Referendumul", in care a fost condamnat definitiv, in aprilie 2016, la doi ani de inchisoare cu suspendare a fost judecata de Completul de cinci judecatori in urma unei decizii din 7 martie a Inaltei Curti de Casatie si Justitiei. Initial, dosarul a fost inregistrat la Tribunalul Bucuresti, care a decis, in 15 februarie, trimiterea cauzei la instanta suprema.
Citeste si:
Anamaria Prodan, replici savuroase la tribunal: „Uită-te la mine....
Anamaria Prodan, replici...

In dosarul "Referendumul", Liviu Dragnea a fost condamnat definitiv, in 22 aprilie 2016, la doi ani de inchisoare cu suspendare.

Potrivit rechizitoriului din dosarul "Referendumul”, Liviu Dragnea, la data faptelor secretar general al PSD, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, pentru demiterea fostului presedinte Traian Basescu, "a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte partidul reprezentat de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale".

Completul de cinci judecatori care a dat decizia definitiva in dosarul "Referendumul” a redactat in februarie 2017 motivarea, aratand ca pedeapsa de doi ani de inchisoare cu suspendare aplicata lui Liviu Dragnea este de natura sa asigure scopul educativ si sa faciliteze reinsertia sociala a inculpatului.

Citeste si:
Condamnări în dosarul 10 august: 11 bărbați, condamnați cu suspendare
Condamnări în dosarul 10...

Din Completul de cinci judecatori a facut parte si Livia Stanciu, care la momentul condamnarii din dosarul “Referendumul” era presedintele instantei supreme.

Livia Stanciu nu a mai fost la momentul redactarii motivarii deciziei la instanta suprema, pentru ca s-a pensionat la jumatatea anului trecut, iar din iulie 2016 este judecator la Curtea Constitutionala.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.