Presedintele USR, Nicusor Dan, a declarat, vineri, la conferinta internationala pe tema relatiei dintre opozitie si majoritate, ca, in Romania, instrumentele ”clasice”, precum motiunea de cenzura, nu sunt eficiente, fapt care s-a vazut in cazul OUG 13, insa ”opozitia civica”, reprezentata de proteste, este mai puternica decat cea parlamentara.

"Nu ne propunem sa devenim un partid in sensul traditional al termenului, nu ne propunem sa intram in cutumele clasice ale raportului putere-opozitie. Evident ca vom cenzura acele actiuni ale Guvernului pe care le consideram nocive, insa vom ramane in spiritul civic din care ne-am format si vom cenzura deficientele intregului sistem politic putere si opozitie", a spus Nicusor Dan, prezent la conferinta internationala "Interactiunea intre majoritatea politica si opozitie intr-o democratie", organizata de Administratia Prezidentiala alaturi de Consiliul Europei.

El a vorbit pe larg despre partidul pe care il conduce, USR, numindu-l un ”exemplu edificator pentru un fenomen care se petrece in societatile democratice”, respectiv o opozitie la clasa politica ce vine din exteriorul sistemului politic si incearca sa schimbe regulile vietii politice, printr-o asumare de catre cetateni.

Nicusor Dan a spus ca relatia dintre opozitia politica si opozitia sociala si civica trebuie ”sa devina mai stransa”, considerand ca instrumentele clasice precum motiunea de cenzura, interpelarile si anchetele parlamentare ”nu-si mai regasesc eficienta” pe care le aveau inainte, scrie News.ro.

"Am avut acest exemplu la protestele recente din februarie din Romania. Opozitia si-a facut treaba, a depus o motiune de cenzura, dar ea a fost in mod lejer infranta de catre putere, in schimb presiunea strazii a fost atat de puternica incat a facut ca puterea sa dea inapoi si sa retraga OUG pe justitie pe care o initiase", a spus liderul USR.

El a subliniat ca "opozitia civica a fost mult mai puternica decat opozitia parlamentara".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.