Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, joi la Parlament, dupa intrevederea pe care a avut-o cu presedintele Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Venetia), Gianni Buquicchio, ca acesta nu a venit pentru lamuriri privind elaborarea Ordonantei de Urgenta 13, precizand ca ”nimeni nu vine sa ceara socoteala Romaniei” si ca tara noastra ”nu primeste recomandari, asa ca un scolar”.

Am impresia ca exista o perceptie pe care vreau sa va rog sa o corectati: nimeni nu vine sa ceara socoteala Romaniei, mai ales ca adoptarea OUG 13 a fost perfect legala si abuzul a fost din partea DNA, asa incat ar fi chiar ridicol din partea unui om care este specialist in drept constitutional si conduce Comisia de Venetia sa puna astfel de... (...) Aveti impresia ca Romania este o tara care primeste recomandari, asa ca un scolar? Sa stiti ca nu”, a declarat Tariceanu la finalul intalnirii cu presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio.

Tariceanu a precizat ca Buquicchio a venit pentru ca in aceste zile este organizat un seminar de catre Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei impreuna cu Comisia de la Venetia.

”Conferinta este organizata la Cotroceni despre rolul in democratie pe care il joaca majoritatea si opozitia. (...) (Gianni Buquicchio – n.r.) a venit de multe ori in Romania, e binevenit si de acum incolo si ma bucur ca sunt oameni care au o alta intelegere politica a lucrurilor”, a explicat Tariceanu.

Totodata, Tariceanu a afirmat ca in cadrul intrevederii a avut cu Buquicchio ”un schimb de pareri foarte util”.

Am discutat chestiuni care tin de ceea ce numim statul de drept si probleme de ordin constitutional si am fost bucuros sa aud din partea domnului Buquicchio care este un bun cunoscator al arhitecturii constitutionale din Romania si a sistemului pe care il avem si in discutia avuta am trecut in revista lucruri indeobste cunoscute, respectiv: practica care a devenit abuziva in decursul anilor din partea guvernelor succesive din Romania de a utiliza ordonantele de urgenta, lucru care afecteaza rolul Parlamentului, rolul dezbaterii, calitatea dezbaterilor. E un deziderat pe care il impartasesc. Cel putin din acest moment actualul Guvern ar trebui sa reduca cadenta aprobarii ordonantelor de urgenta”, a aratat liderul Senatului.

Citeste si:
Tăriceanu, trimis în judecată de DNA în dosarul mitei de 800.000 de...
Tăriceanu, trimis în judecată...

Cei doi au discutat si despre ”suprapunerea puterilor executive in stat”.

Este una din observatiile pe care Comisia de la Venetia le-a facut pe proiectul de Constitutie pe care noi l-am trimis (in 2012 – n.r.). E o necesitate ca viitoarea Constitutie sa limpezeasca ce este Romania, o republica Parlamentara sau altceva pentru ca altfel, conflictul dintre puterile executive va ramane o caracteristica a acestei perioade politice . M-am bucurat ca am gasit un interlocutor foarte bine pus la punct cu realitatile politice nu numai din Romania in aceasta privinta, dar si din alte tari din Europa si pentru mine a fost un bilant pozitiv al acestei discutii”, a mai spus Tariceanu.

Presedintele Klaus Iohannis va participa, joi, la deschiderea Conferintei internationale cu tema „Interactiunea intre majoritatea politica si opozitie intr-o democratie”, organizata de Administratia Prezidentiala si Comisia de la Venetia.

Citeste si:
Ciolacu: Vrem sa aratam romanilor ce s-a intamplat peste noapte la Guv
Ciolacu: Vrem sa aratam...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.