Liviu Dragnea, a declarat miercuri, la Sinaia, referitor la proiectul de lege pentru modificarea articolelor 301 si 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal prin care se desfiinteaza notiunea de conflict de interese pentru functionarii publici, ca nu este de acord ca demnitarii sa isi angajeze rudele la cabinet.

Cu rudele nu sunt de acord. Cu rudele e bine sa te intalnesti acasa de sarbatori, de Craciun, in weekend. Nu sunt de acord ca rudele sa fie angajate la cabinetul unui demnitar. Categoric, nu”, a afirmat Liviu Dragnea, intrebat despre proiectul de lege prin care se desfiinteaza notiunea de conflict de interese pentru functionarii publici si prin care demnitarii vor putea sa isi angajeze rudele la cabinet.

Deputatii din Comisia juridica au dat, marti, un raport favorabil proiectului de lege pentru modificarea articolelor 301 si 308 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal prin care se desfiinteaza notiunea de conflict de interese pentru functionarii publici, aceasta fiind inlocuita cu sintagma "folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane”.

Cum a fost redenumit conflictul de interese

Deputatii juristi au adoptat un amendament al lui Marton Arpad care are urmatorul cuprins: "Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act prin care s-a obtinut un folos patrimonial pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica pe o perioada de 3 ani”.

Presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor, Eugen Nicolicea, a explicat ca, in momentul de fata, exista mai multe confuzii la articolul 301 privind conflictul de interese.

"Exista in momentul de fata mai multe confuzii la art. 301 privind conflictul de interese. Spre exemplu, definitia la conflictul de interese este ca participarea sau luarea unei decizii in favoarea unei persoane cu care ai o anumita relatie de serviciu, de munca, de rudenie prin care s-a realizat un folos pentru persoana respectiva. Asta inseamna ca judecatorii Curtii Constitutionale cand isi voteaza presedintele sunt infractori, deputatii cand isi voteaza presedintele, avand relatii de munca cu presedintele, sunt infractori, presedintele Romaniei cand si-a angajat consilieri cu care a lucrat, sa zicem la primarie, a comis o infractiune”, a precizat deputatul PSD.

Citeste si:
Supraimpozitarea şi cumulul pensie-salariu, prin lege, nu prin...
Supraimpozitarea şi cumulul...

Social-democratul a invocat articolul 18 din Codul penal. "Articolul 18 din Codul penal spune ca nu constituie infractiune daca este una din cauzele justificative, respectiv daca se exercita un drept recunoscut de lege. Spre exemplu, este dreptul de a-ti alege presedintele la CCR sau indeplinirea unei obligatii impuse de legi cu respectarea conditiilor prevazute de aceasta”, a completat el.

Intrebat daca functionarii publici isi pot angaja rudele, Eugen Nicolicea a sustinut ca nu exista nicio restrictie in acest sens.

"Puteam si pana acum pentru ca asa scrie la articolul 21: exista o cauza justificativa exercitarea unui drept recunoscut de lege. Deci, daca ai voie sa angajezi si nu ai niciun fel de restrictie, vei angaja fara niciun fel de restrictie si aceasta nu constituie infractiune”, a conchis Eugen Nicolicea.

Citeste si:
Camera Deputatilor: Faptele de incompatibilitate sau de conflict de...
Camera Deputatilor: Faptele...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.