Parlamentarii dezincrimineaza partial conflictul de interese. Functionarii publici nu vor mai putea fi acuzati daca angajeaza o persoana cu care au lucrat in ultimii 5 ani. Iar daca cel angajat ii este ruda, atunci procurorii trebuie sa demonstreze ca a prejudiciat interesul public. Modificarile au fost aduse Codului penal de catre deputatii din Comisia Juridica.

Definitia conflictului de interese a fost schimbata radical, printr-un amendament depus la Comisia Juridica a Camerei Deputatilor. Prin articolul 301 din Codul Penal, asa cum a fost modificat, procurorii trebuie sa demonstreze ca „este prejudiciat interesul public”. Este o sintagma, spun specialistii, greu de definit. Parlamentarii din Comisia Juridica nu sunt de acord cu acest lucru si dau si un exemplu: daca un functionar public isi angajeaza o ruda competenta, care primeste un salariu pentru ca-si face bine treaba, nu se poate vorbi despre un prejudiciu al interesului public.

Daca legea va fi adoptata si de plenul Camerei Deputatilor, camera decizionala in acest caz, functionarii publici isi pot angaja rudele, cata vreme acestea sunt competente, relateaza Digi24.

De asemenea, pot fi angajate si persoanele cu care functionarul public a avut raporturi comerciale timp de cinci ani, relateaza Digi24.

Conflictul de interese a fost, de altfel, redefinit: se va numi „folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane”. Cei care vor fi gasiti vinovati de aceasta fapta risca o condamnare cu inchisoare de la 1 la 5 ani si nu vor mai putea ocupa o functie publica timp de trei ani.

Eugen Nicolicea, presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor: Daca angajeaza o ruda proasta in dauna unui tanar competent e un prejudiciu, pentru ca activitatea institutiei merge mai rau. Daca alegi o ruda geniala care a luat premiul Nobel in dauna unui prostalau care nu e ruda cu tine, evident ca nu e un conflict de interese.

Reporter
: Isi vor putea angaja rudele?

Eugen Nicolicea: Pai puteau si pana acum.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.