Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat vineri, la dezbaterea „Europa, incotro?”, ca este o atitudine unilaterala care pune sub semnul intrebarii vocatia Romaniei de a fi tara membra a UE, existand, totodata, o serie de considerente politice care au facut ca tarii noastre sa nu ii fie ridicat MCV, care a devenit „mai mult de verificare, decat de cooperare”.

„In acest moment in care suntem la o rascruce de drumuri pentru ansamblul UE, ar trebui sa ne gandim in egala masura la modul in care noi ne prezentam in UE, ce figura facem si la ce putem sa aspiram cu nivelul dezbaterilor pe care le avem in Romania, cu proiectia pe care o dam in strainatate si cu modul in care suntem perceputi de partenerii nostri. In functie de aceste lucruri putem sa ne construim in mod realist si asteptarile, pentru ca, din pacate, asteptarile depasesc realitatile”, a afirmat Tariceanu.

El a mai spus ca MCV si faptul ca nu suntem in spatiul Schengen face ca Romania sa fie „diferita” de celelalte tari europene, scrie News.ro.

„Vreau sa va spun sincer ca sperantele pe care le-am nutrit acum 25 de ani, chiar si acum 10 ani, nu sunt realizate conform aspiratiilor si ceea ce ne-am imaginat. Am sa va explic si de ce pentru ca, iata, pentru Romania avem in momentuul de fata doua mecanisme care ne fac sa fim diferiti fata de celelalte tari europene. Ma refer la MCV si la faptul ca nu suntem membri in Schengen. Acest lucru, dupa parerea mea, arata ca exista o atitutine unilaterala care pune sub semnul intrebarii vocatia Romaniei de a fi tara membra a UE. Ma refer la cei care sunt la nivelul si la conducerea Comisiei Europene”, a subliniat presedintele Senatului.

El a sustinut ca MCV a fost, in ultima perioada, „mai mult de verificare decat de cooperare”.

„O serie de considerente politice au facut ca, in pofida indeplinirii celor patru borne care au fost stabilite la inceput prin MCV, Romaniei sa nu ii fie ridicat acest Mecanism si sa se considera ca, daca tintele sunt mobile, atunci vom avea tot timpul ceva de facut. Pe masura ce una din tinte era indeplinita, ea era in raportul urmator iar indepartata si, in felul acesta, aproape ca a devenit un mecanism perpetuu, ceea ce bineinteles ca nu a fost in spiritul si in logica in care el a fost instituit in 2007”, a completat Calin Popescu Tariceanu.

Presedintele Senatului a mai spus ca „avem deja experienta unei Europe cu mai multe viteze, lucru de care discutam astazi in mod frecvent”.

„Sau daca nu cu mai multe viteze, cel putin in ceea ce priveste o Europa cu mai multe categorii, cu mai multe clase”, a conchis Tariceanu.

Citeste si:
Tăriceanu, trimis în judecată de DNA în dosarul mitei de 800.000 de...
Tăriceanu, trimis în judecată...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.