Liderul PSD a mai spus ca decizia CCR potrivit careia DNA nu avea competenta sa faca cercetari penale privind oportunitatea si legalitatea OUG 13 stabileste o delimitare „clara” intre oportunitate si legalitate.

Motivarea deciziei CCR statueaza un lucru despre care vorbesc de foarte multi ani, stabileste o delimitare clara intre oportunitate si legalitate, nu e vorba doar de ministri, ci si de primari, alesi locali. De prea multe ori majoritatea institutiilor publice de control din Romania, Curtea de Conturi, parchete, alte institutii au venit sa intrebe primarul de ce a facut drumul ala, nu celallalt. Cred ca aceasta decizie a CCR ar trebui luata in seama in mod serios. Ce legi vor trebui modificate, vor fi modificate, primarul trrebuie sa raspunda doar de legalitate, nu poate fi controlat pe oportunitate”, a afirmat presedintele Camerei Deputatilor, potrivit News.ro.

El a mai spus ca „orice atac la primari este un atac la comunitatile pe care le reprezinta”.

In Constitutie spune ca poporul exercita suveranitatea prin structurile constitutionale, prin alegeri libere, corecte si primarii sunt parte a suveranitatiii poporulului, orice atac la primari este atac pe comunitatile pe care le reprezinta”, a completat Liviu Dragnea.

Liviu Dragnea: "Primarii nu pot avea salarii mai mici decat alti angajati din primarie"

In ceea ce priveste salarizarea, liderul PSD a sustinut ca exista un amendament de majorare cu 30% a veniturilor primarilor. „Exista un amendament deja depus la Comisia de specialitate de PSD, ulterior si de PNL, de crestere cu 30% a salariilor primarilor. Nu e suficient. Un principiu la care tin mult e ca seful unei institutii, primarul nu poate avea un salariu mai mic decat oricine altcineva din primarie, e un nonsens. In legea salarizarii unitare, Ministerul Muncii va avea grija ca administratia locala sa fie tratata in anexa separata. Sunt cazuri in care primarul e pe locul 50 in grila de salarizare”, a adaugat presedintele PSD.

Dragnea a tinut sa precizeze ca toate cotele defalcate de impozit vor ramane la nivel local.

Am vazut saptamana trecuta o solicitare de la un primar referitoare la cote defalcate din impozit pe venit. In campanie am spus: toate cotele defalcate vor ramane la nivel local, e prins in programul de guvernare. Impozitul pe venit realizat de cetateni trebuie sa ramana la nivel local in totalitate”, a subliniat presedintele Camerei Deputatilor.

In incheiere, Liviu Dragnea a afirmat ca nu va mai accepta ca primarii sa fie considerati „prezumtivi infractori”.

Si, ceea ce va pot garanta eu si cred ca poate (...) si Calin Popescu Tariceanu si ceea ce vom putea face noi in Parlament are ca obiectiv principal descatusarea tuturor energiilor din administratia locala. Eu nu mai accept ca primarii sa fie considerati prezumtivi infractori, este doar o chestiune de timp pana cand sunt prinsi. Eu cred ca pimarii sunt oameni corecti, oameni care au in spate o legitimitate si trebuie sa fie ajutati, stimulati si lasati sa dezvolte comunitatie lor”, a conchis Liviu Dragnea.