Mai multi senatori PNL au depus, la Senat, o propunere legislativa privind masurile alternative de executare a pedepselor privative de libertate care prevede efectuarea la domiciliu a pedepsei prin supraveghere cu bratara electronica, executarea in echivalent zile de munca in folosul comunitatii, precum si in zilele de sambata si duminica. Aceste reglementari nu se aplica celor care au comis infractiuni prin violenta, infractiuni de coruptie si recidivistilor.

Potrivit initiativei, masurile alternative de executare a pedepsei privative de libertare sunt masuri de natura judiciara, dispuse de judecator, constand in inlocuirea masurii executarii pedepsei principale cu inchisoarea in regim de detentie cu masura executarii acesteia la domiciliu, in libertate sau in regim special penitenciar.

Astfel, „masura alternativa de executare a pedepsei privative de libertate a executarii la domiciliu consta in executarea la domiciliu a pedepsei privative de libertate, cu supraveghere prin bratara electronica”.

Aceasta masura se poate aplica doar pentru condamnarea la pedeapsa de pana la 3 ani de inchisoare cu executarea acesteia in regim de detentie.

De asemenea, masura nu se poate aplica pentu condamnarile privative de libertate aplicate pentru savarsirea de catre condamnat a unei infractiuni cu violenta sau profitand de starea de neputinta fizica sau psihica a victimei, infractiuni de serviciu, pentru infractiuni de coruptie sau cele conexe infractiunilor de coruptie, cat si persoanelor aflate in stare de recidiva, scrie News.ro.

Propunerea legislativa mai prevede ca masura alternativa de executare fractionata a unei pedepse privative de libertate consta in executarea pedepsei in regim deschis de detentie numai in zilele de sambata si duminica si numai intr-un centru de detentie special infiintat in acest scop.

In ceea ce priveste masura alternativa de executare in echivalent a unei pedepse privative de libertate, aceasta consta in executarea pedepsei prin prestarea de zile de munca in folosul comunitatii si echivalarea acestora zilelor de executat in regim de detentie. Echivalarea se realizeaza prin raportul de doua zile de munca in folosul comunitatii la o zi de detentie. De asemenea, munca se presteaza la unitatea sau unitatile desemnate de judecator in regim de 8 ore/zi, indiferent de intervalul orar.

La art. 6, alineatul 1, al propunerii legislative este prevazut faptul ca masura alternativa de executare in regim mixt a unei pedepse privative de libertate consta in executarea pedepsei prin prestarea de zile de munca in folosul comunitatii in echivalent si de executare a pedepsei in regim deschis de detentie numai in centrul special infiintat pentru executarea masurilor alternative.

Ultimele trei masuri se pot aplica pentru condamnarea la pedeapsa de pana la patru ani de inchisoare cu executarea acesteia in regim de detentie.

De asemenea, masurile nu se pot aplica pentru condamnarile privative de libertate aplicate pentru savarsirea de catre condamnat a unei infractiuni cu violenta sau profitand de starea de neputinta fizica sau psihica a victimei, infractiuni de serviciu, pentru infractiuni de coruptie sau cele conexe infractiunilor de coruptie, cat si persoanelor aflate in stare de recidiva.

Citeste si:
Fără dosare cu șină în România. Instituțiile publice nu mai au voie...
Fără dosare cu șină în...

Potrivit expunerii de motive, „situatia din sistemul penitenciar romanesc este considerata inacceptabila de CEDO, iar Romania risca adoptarea unei decizii pilot de condamnare pentru rele tratamente aplicate persoanelor care executa o pedepasa privativa de libertate”.

„Masurile alternative neprivative de libertate sunt rar utilizate in activitatea judiciara romaneasca. Pentru a evita aplicarea sanctiunilor CEDO consideram ca este de datoria legiuitorului sa adopte norme care sa ofere judecatorului posibilitatea de a inlocui o pedeapsa in regim privativ de libertate cu masuri alternative credibile care realizeaza mai bine scopul reeducarii, al reinsertiei sociale, dar si al prevenirii recidivei”, sustin initiatorii.

Liberalii mai precizeaza ca adoptarea unor masuri alternative de executare a pedepsei conduce la „asigurarea si garantarea respectarii drepturilor fundamentale ale persoanei condamnate”.

Citeste si:
Povestea zilelor săptămânii. Caracteristica fiecărei zile a săptămânii
Povestea zilelor săptămânii....

„Masurile propuse sunt adecvate cadrului european in aceasta materie si au fost alese dupa analiza cadrului legislativ in domeniu al statelor membre ale UE, in special al Cehiei, Italiei, Olandei si Belgiei”, arata initiatorii.

Masurile pe care le propune initiativa legislativa sunt: „executarea la domiciliu a pedepsei prin supraveghere cu bratara electronica, executarea in echivalent zile de munca in folosul comunitatii, executarea pedepsei in zilele de sambata si duminica, executarea pedepsei in regim mixt de zile de munca in folosul comunitatii, combinat cu zile de detentie sambata si duminica”.

Senatorii PNL care au semnat initiativa mai precizeaza ca pentru aplicarea reglementarii este necesar ca statul roman sa procedeze la redimensionarea sistemului de probatiune, astfel incat acesta sa ajunga la 5.000 de inspectori de probatiune si la implicarea comunitatilor locale in asigurarea conditiilor pentru executarea masurilor alternative.

Citeste si:
Au trecut patru ani de când Florin Busuioc a făcut infarct. Cum s-a...
Au trecut patru ani de când...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.