Un proiect de lege care prevede pedepsirea protestatarilor cu inchisoare intre sase luni si trei ani daca prin manifestarea lor „au scopul de a schimba ordinea constitutionala ori sa ingreuneze sau sa impiedice exercitarea puterii de stat” a ajuns in Senatul Romaniei. Initiatorul proiectului este deputatul PSD Tudor Ciuhodaru.

Elena Calistru de la Asociatia Funky Citizen a atras atentia asupra existentei acestui proiect, transmite Digi24.

Proiectul de lege vine in completarea legii nr.286/2009 privind Codul penal. Cum justifica deputatul initierea acestui act normativ? In expunerea de motive, Tudor Ciuhodaru spune ca acest proiect trebuie adoptat in contextul cererilor pentru autonomia Tinutului Secuiesc. Potrivit deputatului PSD, „in Romania libertatea, democratia, dreptul de miscare si libera exprimare, nu pot merge pana la nivelul la care, prin abordari extremiste, separatiste, revizioniste, se ataca esenta statului roman”.

Iata motivele expuse de deputatul PSD:

  • „Romania a fost intodeauna un stat extrem de tolerant, pe teritoriul nostrul traiesc multe minoritati ce nu se pot plange ca sunt prignote sau marginalizate de statul roman. Pot folosi limba materna, pot invata in limba materna, se pot manifesta liber si isi pot promova cultura si religia.”
  • „Noul cod penal nu condamna toate formele de incalcare a articolului 1 si articolului 13 din Constitutia Romania.”
  • „Lipsa unor masuri care sa descurajeze si sa pedepseasca orice actiune impotriva ordinii constitutionale savarsite de persoane, organizatii sau partide a dus la exacerbarea acestor manifestari.”
  • „Evenimentele de la Targu Mures, in cadrul carora s-a cerut autonomia Tinutul Secuiesc, precum si cererile europarlamentarilor romani de etnie maghiara Laszlo Tokes si Csaba Sogor impun ca Parlamentul Romaniei sa adopte acest act normativ prin care sa reglementam faptul ca in Romania libertatea, democratia, dreptul de miscare si libera exprimare, nu pot merge pana la nivelul la care, prin abordari extremiste, separatiste, revizioniste, se ataca esenta statului roman.”
Libertatea de intrunire este protejata de Constitutie in Romania la articolul 39.

„Trebuie sa explicam faptul ca Guvernul a fost blocat o anumita perioada din cauza manifestarilor care au avut loc, lucrurile sunt clare, datorita presiunilor la care a fost supus. In mod evident ca in aceasta perioada Guvernul a fost incetinit si ca mare parte din timpul prim-ministrului a fost alocat acestei probleme spionoase. Sigur, este un factor care a contribuit la obstructionarea temporara, pe parcursul acelei perioade, a activitatii Guvernului. Nu cred ca ni s-a parut noua ca au fost doar presiuni, ele cred ca au fost suficient de evidente pentru toata lumea, din toate partile”, a spus Adrian Dobre, purtator de cuvant al PSD.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.