Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a respins, marti, propunerile de sesizare a Inspectiei Judiciare privind declaratiile facute de procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, dupa adoptarea OUG 13 si de verificare de catre inspectorii judiciari a anchetei facute de procurorii DNA in cazul Ordonantei.

Decizia de respingere a celor doua propuneri, care erau cuprinse in ordinea de zi suplimentara a Plenului CSM, a fost luata cu majoritate de voturi.

Propunerile au fost facute de judecatoarea Simona Marcu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, in timpul sedintei Plenului CSM. Simona Marcu a aratat ca sesizarea Inspectiei Judiciare trebuie facuta in contextul in care DNA si-a arogat competenta de a verifica legalitatea si oportunitatea emiterii unui act normative, aspect retinut in decizia de luni a Curtii Constitutionale.

Judecatoarea a mai spus ca sesizarea Inspectiei Judiciare ar trebui facuta si sub alte aspect, care sa fie decise de membrii CSM, in special cu privire la situatia de la DNA Ploiesti, respectiv daca s-au cunoscut disfunctionalitatile de la aceasta unitate de parchet si daca s-au luat masuri preventive.

Simona Marcu a mai spus ca Inspectia Judiciara ar trebui sa verifice modul in care procurorul general, in calitate de reprezentant al Ministerului Public, a gestionat comunicarea publica in perioada ulterioara aprobarii OUG 13 de modificare a codurilor penale, din perspectiva respectarii obligatiei de rezerva pe care o are orice magistrat.

Curtea Constitutionala a admis, luni, ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public si Guvern pe tema anchetei privind OUG 13. Sesizarea in acest sens a fost facuta de catre presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu.

Presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, preciza ca daca DNA s-ar fi limitat in actiunea sa sa verifice daca in mod concret s-a savarsit vreo infractiune in legatura cu acele fapte, lucrurile s-ar fi derulat in mod firesc, fara aparitia unui conflict. El a precizat ca actiunea DNA nu doar ca s-a subrogat Curtii Constitutionale in verificarile facute, dar a si "perturbat" activitatea Guvernului.

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

“DNA a inceput o actiune care s-a marcat prin descinderi la MJ, audieri de la cel mai mic la cel mai mare in legatura cu felul in care s-a adoptat un act normativ. El se aproba in anumite conditii si este o putere delegata din partea autoritatii legislative (...) DNA s-a apucat sa vada in ce masura s-au indeplinit conditiile unei OUG, daca s-au primit toate avizele, lucruri care exced competentelor DNA”, a spus Dorneanu.

DNA a anuntat luni ca, in dosarul privind OUG 13 de modificare a codurilor penale, procurorii au dispus, in 24 februarie, clasarea cauzei avand ca obiect infractiunea prevazuta de articolul 13 din Legea 78/2000, respectiv folosire a influentei ori autoritatii ca persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Citeste si:
Augustin Lazar: "Am plecat cand am hotarat eu, dupa indeplinirea...
Augustin Lazar: "Am plecat...

Anchetatorii au mai decis disjungerea si declinarea la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, pentru solutionarea cauzei legata de cinci infractiuni, respectiv: favorizare a faptuitorului; prezentare cu rea-credinta, de date inexacte, Parlamentului sau presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului (prevazuta si sanctionata de Legea 115/1999 – a raspunderii ministeriale); sustragerea sau distrugerea de inscrisuri; sustragerea sau distrugerea de probe ori de inscrisuri; fals intelectual.

DNA sustine ca Ministerul Justitiei a distrus un document de la Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul in care proiectul OUG 13 primea, cu foarte putin timp inainte de aprobarea in Guvern, aviz de oportunitate cu observatii si propuneri.

Citeste si:
Zelenski a numit un deputat din partidul său pentru postul de...
Zelenski a desemnat un...

DNA precizeaza ca actul normativ avea, cu cateva ore inainte de aprobare, doar avizul Ministerului Afacerilor Interne, legat strict de infractiuni din domeniul circulatiei rutiere, si al Consiliul Legislativ, cu observatii privind caracterul de urgenta, iar ministrul Afacerilor Externe a semnat proiectul in sediul Guvernului, deoarece i s-a solicitat “pe loc” acest aviz.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.