Presedintele Igor Dodon a anuntat marti dupa-amiaza, intr-un mesaj postat pe Facebook, ca a elaborat un proiect legislativ de modificare a Constitutiei, tocmai pentru a mari atributiile institutiei prezidentiale din Republica Moldova.

Rolul presedintelui moldovean este in mare parte simbolic, dar acesta beneficiaza de o serie de atributii limitate, care i-au permis lui Dodon inclusiv sa blocheze participarea trupelor la un exercitiu international din Romania.

Dodon sustine ca alegerea directa a presedintelui atrage dupa sine ”necesitatea instituirii unor mecanisme eficiente de echilibrare a puterilor in stat, asigurand in asa fel coerenta Constitutiei”.

Printre atributiile pe care presedintele moldovean le cere se numara inclusiv extinderea ”temeiurilor de dizolvare a Parlamentului”. Igor Dodon vrea sa aiba puterea de a dizolva legislativul dupa consultarea partidelor politice sau atunci cand parlamentarii nu implementeaza in termen de 12 luni vointa poporului exprimata printr-un referendum consultativ.

Suveranitatea nationala apartine poporului, care o exercita in mod direct si prin organele sale reprezentative, in formele stabilite de Constitutie. Or, efectele referendumului consultativ nu pot fi negate de catre legislativ, care ar trebui sa aiba obligatia implementarii lor”, sustine presedintele moldovean, care da in acest caz drept exemplu practica Curtii Constitutionale a Romaniei.


De asemenea, liderul moldovean vrea sa aiba puterea de a dizolva legislativul atunci cand cetatenii moldoveni au respins demiterea presedintelui moldovean prin referendum ori rezultatele referendumului nu au fost validate de catre Curtea Constitutionala.

Igor Dodon vrea sa dizolve legislativul inclusiv prin referendum sau atunci cand parlamentarii nu adopta legea bugetului de stat in termen de doua luni de la inceputul exercitiului financiar.

Citeste si:
PRIMER, semnal de alarmă: „Revizuirea în sus a taxei clawback, un...
PRIMER, semnal de alarmă:...

Presedintele moldovean justifica fiecare temei de dizolvare a Parlamentului cu practici care exista deja in alte tari ale Uniunii Europene.

”Astazi, Constitutia Republicii Moldova nu contine prevederi exprese care ar permite poporului sa sanctioneze Parlamentul pentru incalcarea obligatiilor sale de a reprezenta si realiza interesul acestui popor. O astfel de practica exista in Estonia”, sustine Dodon intr-un mesaj postat pe Facebook.

De asemenea, presedintele moldovean sustine ca va depune proiectul de revizuire a Constitutiei in Parlament si ameninta ca va demara procedura de modificare a legii fundamentale in baza initiativei populare, daca parlamentarii nu vor vota propunerea pana la 24 martie.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.