Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a venit marti la DNA, fiind citat pentru a fi audiat in calitate de martor in dosarul privind adoptarea OUG 13 de modificare a codurilor penale, abrogata ulterior printr-o alta ordonanta de urgenta.

Ministrul Teodor Melescanu a ajuns la sediul Directiei Nationale Anticuroptie in jurul orei 10.00, el declarand la intrare ca a venit pentru a da declaratii in dosarul Ordonantei de Urgenta nr. 13.

"Nu mi-a explicat ministrul Justitiei consecintele Ordonantei, mi le-am explicat eu pe larg. Am citit intreg actul normativ, dar nu era de competenta mea decat aceasta prevedere. Am dat avizul pentru ca se traduceau in legislatia romana prevederi ale unei directive a Parlamentului European si a Consiliului Europei si trebuia sa fim de acord cu aceasta traducere”, a spus Melescanu.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Melescanu, a fost chemat de procurorii anticoruptie pentru a da declaratii referitoare la aprobarea Ordonantei de Urgenta nr. 13, in dosarul deschis dupa denuntul formulat in 24 ianuarie de membri ai asociatiei ”Initiativa Romania".

Si ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a fost audiata luni la DNA, ea spunand ca a dat o declaratie de martor, cu toate detaliile, in dosarul privind OUG 13.

In acelasi dosar, saptamana trecuta au fost audiati, tot in calitate de martor, secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, si ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Gratiela Gavrilescu, scrie News.ro.

Si fostii secretari de stat de la Ministerul Justitiei Oana Schmidt Haineala si Constantin Sima au dat declaratii in calitate de martor in acest dosar, ambii declarand ca nu au contribuit la elaborarea Ordonantei de Urgenta nr. 13 din 31 ianuarie privind codurile penale, abrogata de Guvern la cinci zile dupa adoptare.

Oana Schmidt Haineala si Constantin Sima au fost secretari de stat la Ministerul Justitiei din 16 ianuarie pana in 3 februarie, cand Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis incetarea detasarii lor, la solicitarea procurorului general al Romaniei, care a aratat ca masura trebuie luata pentru a asigura derularea "in conditii de impartialitate” a dosarului de la DNA. Dupa decizia CSM, procurorul Oana Schmidt Haineala a solicitat primului-ministru incetarea calitatii de secretar de stat in Ministerul Justitiei.

Citeste si:
Melescanu, suparat ca nu e invitat la consultarile de la Cotroceni
Melescanu, suparat ca nu e...

Directia Nationala Anticoruptie a inceput o ancheta cu privire la modul de elaborarea ordonantei de urgenta privind modificarea codurilor penale in urma unui denunt formulat, in 24 ianuarie, de Mihai Politeanu, Elena Ghioc si Razvan Patachi, membri ai asociatiei ”Initiativa Romania”.

DNA a precizat ca in acest dosar se fac acte procedurale cu privire la aspectele sesizate de mai multe persoane, privind posibile fapte legate de "modalitatea de adoptare a unor acte normative”.

Procurorul-sef al DNA, Codruta Kovesi, declara ca in ancheta inceputa in urma unei plangeri privind OUG 13 nu este vizata oportunitatea adoptarii actului normativ, ci sunt verificate aspecte de legalitate si cele care tin de incalcare legislatiei penale privind infractiuni din competenta DNA.

In cadrul anchetei, DNA a cerut de la Ministerul Justitiei, in original, toate inscrisurile care au legatura cu elaborarea si emiterea OUG 13 din 31 ianuarie, prin care au fost modificate si completate Codul penal si Codul de procedura penala, precum si cu proiectul de lege adoptat de Guvern pentru gratierea unor pedepse.

Citeste si:
O procuroare vrea să îi audieze pe Donald Trump și pe copiii săi...
O procuroare vrea să îi...

DNA a mai solicitat transmiterea documentelor rezultate ca urmare a corespondentei interinstitutionale si interne, scrise sau prin posta electronica, cu privire la cele doua acte normative, precum si precizarea numelui, prenumelui si a datelor de identificare a persoanelor care au participat la redactarea, intocmirea si avizaa acestora.

In denuntul de la DNA, membrii asociatiei ”Initiativa Romania” ii acuza pe premierul Sorin Grindeanu si pe ministrul Justitiei, Florin Iordache, de favorizarea faptuitorului si de prezentarea cu rea-credinta de date inexacte Parlamentului sau presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului.

Mihai Politeanu a fost audiat in 1 februarie la DNA, el sustinand atunci ca le-a spus procurorilor si ca vrea sa completeze denuntul, solicitand sa fie facute cercetari si in cazul presedintelui PSD, Liviu Dragnea, avand in vedere atat adoptarea "conspirativa” a OUG de modificare a codurilor penale, cat si "indiciile publice” privind o intalnire in care Dragnea i-ar fi cerut "imperativ" lui Iordache adoptarea OUG.

Citeste si:
Rares Bogdan: Doamna Dancila este un Dragnea doi
Rares Bogdan: Doamna Dancila...

El a precizat ca in denuntul care il vizeaza pe Dragnea a avut in vedere atat evenimentele din noaptea de 31 ianuarie, cand Guvernul a adoptat "conspirativ” o ordonanta de urgenta de modificare a codurilor penale, cat si "indiciile publice ale unei intalniri intre ministrul Justitiei si seful sau de partid Dragnea Liviu, in care cel din urma ar fi solicitat imperativ adoptarea ordonantei amintite”.

In opinia semnatarilor, ”demersurile lui Sorin Grindeanu si Florin Iordache de promovare a gratierii si modificarii Codului penal si Codului de procedura penala prin ordonante de urgenta au avut loc cu incalcarea legii si cu scopul de a zadarnici tragerea la raspundere penala si executarea unor pedepse, in folosul unor colegi de partid, prieteni sau sponsori politici condamnati, trimisi in judecata sau anchetati penal in ultimii ani”.

Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.