Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a venit luni la Directia Nationala Anticoruptie, surse judiciare declarand ca a fost citata pentru a fi audiata in calitate de martor in dosarul privind OUG 13 de modificare a codurilor penale, abrogata ulterior printr-o alta ordonanta de urgenta.

Carmen Dan a ajuns la sediul DNA in jurul orei 09.50 si la intrare nu a dorit sa faca nicio declaratie despre dosarul in care a fost citata si nici in ce calitate va da declaratii.

Potrivit unor surse judiciare, ministrul Carmen Dan a fost citata de procurorii anticoruptie pentru a da declaratii in calitate de martor in dosarul privind OUG 13.

In acelasi dosar, saptamana trecuta au fost audiati, tot in calitate de martor, secretarul general al Guvernului, Mihai Busuioc, si ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Gratiela Gavrilescu.

Si fostii secretari de stat de la Ministerul Justitiei Oana Schmidt Haineala si Constantin Sima au dat declaratii in calitate de martor in acest dosar, ambii declarand ca nu au contribuit la elaborarea Ordonantei de Urgenta nr. 13 din 31 ianuarie privind codurile penale, abrogata de Guvern la cinci zile dupa adoptare.

Oana Schmidt Haineala si Constantin Sima au fost secretari de stat la Ministerul Justitiei din 16 ianuarie pana in 3 februarie, cand Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis incetarea detasarii lor, la solicitarea procurorului general al Romaniei, care a aratat ca masura trebuie luata pentru a asigura derularea "in conditii de impartialitate” a dosarului de la DNA. Dupa decizia CSM, procurorul Oana Schmidt Haineala a solicitat primului-ministru incetarea calitatii de secretar de stat in Ministerul Justitiei.

DNA a inceput ancheta in privinta OUG 13 in urma unor denunturi

DNA a inceput o ancheta cu privire la modul de elaborarea ordonantei de urgenta privind modificarea codurilor penale in urma unui denunt formulat, in 24 ianuarie, de Mihai Politeanu, Elena Ghioc si Razvan Patachi, membri ai asociatiei ”Initiativa Romania”.
Citeste si:
Ciolacu îi dă afară din partid pe Carmen Dan, Cătălin Rădulescu și...
VIDEO Ciolacu anunță că îi dă...

DNA a precizat ca in acest dosar se fac acte procedurale cu privire la aspectele sesizate de mai multe persoane, privind posibile fapte legate de "modalitatea de adoptare a unor acte normative”.

Procurorul-sef al DNA, Codruta Kovesi, declara ca in ancheta inceputa in urma unei plangeri privind OUG 13 nu este vizata oportunitatea adoptarii actului normativ, ci sunt verificate aspecte de legalitate si cele care tin de incalcarea legislatiei penale privind infractiuni din competenta DNA.

In cadrul anchetei, DNA a cerut de la Ministerul Justitiei, in original, toate inscrisurile care au legatura cu elaborarea si emiterea OUG 13 din 31 ianuarie, prin care au fost modificate si completate Codul penal si Codul de procedura penala, precum si cu proiectul de lege adoptat de Guvern pentru gratierea unor pedepse.

DNA a mai solicitat transmiterea documentelor rezultate ca urmare a corespondentei interinstitutionale si interne, scrise sau prin posta electronica, cu privire la cele doua acte normative, precum si precizarea numelui, prenumelui si a datelor de identificare a persoanelor care au participat la redactarea, intocmirea si avizarea acestora.

Citeste si:
Audierile miniștrilor din Guvernul Ciolacu, în comisiile...
Audierile miniștrilor din...

In denuntul de la DNA, membrii asociatiei ”Initiativa Romania” ii acuza pe premierul Sorin Grindeanu si pe ministrul Justitiei, Florin Iordache, de favorizarea faptuitorului si de prezentarea cu rea-credinta de date inexacte Parlamentului sau presedintelui Romaniei cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde savarsirea unor fapte de natura sa aduca atingere intereselor statului.

Mihai Politeanu a fost audiat in 1 februarie la DNA, el sustinand atunci ca le-a spus procurorilor si ca vrea sa completeze denuntul, solicitand sa fie facute cercetari si in cazul presedintelui PSD, Liviu Dragnea, avand in vedere atat adoptarea "conspirativa” a OUG de modificare a codurilor penale, cat si "indiciile publice” privind o intalnire in care Dragnea i-ar fi cerut "imperativ" lui Iordache adoptarea OUG.

Citeste si:
Rares Bogdan: Doamna Dancila este un Dragnea doi
Rares Bogdan: Doamna Dancila...

El a precizat ca in denuntul care il vizeaza pe Dragnea a avut in vedere atat evenimentele din noaptea de 31 ianuarie, cand Guvernul a adoptat "conspirativ” o ordonanta de urgenta de modificare a codurilor penale, cat si "indiciile publice ale unei intalniri intre ministrul Justitiei si seful sau de partid Dragnea Liviu, in care cel din urma ar fi solicitat imperativ adoptarea ordonantei amintite”.

In opinia semnatarilor, ”demersurile lui Sorin Grindeanu si Florin Iordache de promovare a gratierii si modificarii Codului penal si Codului de procedura penala prin ordonante de urgenta au avut loc cu incalcarea legii si cu scopul de a zadarnici tragerea la raspundere penala si executarea unor pedepse, in folosul unor colegi de partid, prieteni sau sponsori politici condamnati, trimisi in judecata sau anchetati penal in ultimii ani”.

Citeste si:
Denunț la DNA pe numele premierului Florin Cîțu: „Nu pot să comentez!”
Denunț la DNA pe numele...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.