Senatorul USR Vlad Alexandrescu sustine ca Ministerul de Interne foloseste abuziv prevederile Codului Aerian Civil, pentru a intimida persoanele care au utilizat drone pentru a filma protestele din Piata Victoriei, impunandu-se modificarea legislatiei astfel incat dronele sa nu mai fie asimilate aeronavelor.

Vlad Alexandrescu sustine ca intocmirea unor dosare penale pentru pilotarea fara licenta a unor aeronave neinmatriculate impotriva a patru persoane care au folosit dronele la protestul din Piata Victoriei din 5 februarie reprezinta o interpretare abuziva a prevederilor Codului Aerian Civil, USR urmand sa sustina amendarea acestuia in Parlament, astfel incat dronele sa aiba un alt regim decat aeronavele civile.

"In acest moment, nu exista in Romania o lege care sa reglementeze folosirea dronelor, iar Ordonanta 29/1997 privind Codul Aerian Civil este vazuta ca referindu-se si la drone, in timp ce, in realitate, ea se refera la avioanele civile.

Conform acestei interpretari, dronele au devenit avioane, iar manuitorii lor se fac vinovati de infractiune penala, pasibila de inchisoare de la trei la sase ani.

Ei sunt obligati sa inmatriculeze drona, sa obtina autorizatie de survol de la Ministerul Apararii Nationale si sa decoleze de pe un aeroport! Potrivit aceleiasi ordonante, o aeronava se considera in zbor dupa inchiderea usilor, iar drona nu are usi...", arata senatorul USR.

El acuza MAI ca a folosit ambiguitatea legislatiei pentru a-i intimida pe participantii la recentele proteste antiguvernamentale. "Desi mii de drone sunt folosite in toata Romania, fix acum, la protestele din Piata Victoriei, ele au devenit un mijloc de intimidare folosit de Ministerul Afacerilor Interne", afirma Alexandrescu.

Senatorul USR aminteste ca in Conventia de la Riga privind dronele se cere tarilor UE sa adopte legi specifice si ca statele care au adoptat deja asemenea acte normative nu cer inregistrarea dronelor usoare si nici autorizatie de survol pentru acestea, arata Ziare.com.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.