Fostul sef al statului Traian Basescu ii propune presedintelui Klaus Iohannis ca la referendumul pe care il va convoca sa introduca si a doua intrebare, respectiv: “Sunteti de acord ca Parlamentul Romaniei sa fie format din 100 senatori si 200 deputati?”.
”Oare va juca Domnul Presedinte Iohannis?”, intreaba Basescu pe Facebook.

Traian Basescu aminteste ca in anul 2009 el a declansat un referendum pentru ca Parlamentul sa devina unicameral si sa aiba 300 de parlamentari, ceea ce implica si modificarea Constitutiei, nu numai a Legii electorale.

Fostul presedinte precizeaza ca, desi a fost validat de Curtea Constitutionala, referendumul nu a fost pus in aplicare de Parlament, ”incalcandu-se grav Art. 2 alin.1 din Constitutia Romaniei care spune clar «Suveranitatea nationala apartine poporului roman, care o exercita prin organele sale reprezentative, consultare prin alegeri libere, periodice si corecte, precum si prin referendum»”.

”Azi Presedintele Iohannis ar pute introduce la referendumul pe care il va declansa si intrebarea: «Sunteti de acord ca Parlamentul Romaniei sa fie format din 100 senatori si 200 deputati?». Aceasta intrebare, daca referendumul va fi validat, face imposibila nerespectarea rezultatului referendumului pentru ca nu mai este necesara modificarea Constitutiei ci doar a Legii Electorale. In plus, intrebarea are avantajul ca va fi un catalizator pentru prezenta la vot a romanilor si nici nu repeta intrebarea din 2009”, sustine Traian Basescu.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, ca in zilele urmatoare va anunta data si intrebarea de la referendumul privind justitia, nedorind sa comenteze recomandarile facute de Parlament in avizul acordat luni, afirmand doar ca aceasta consultare populara este necesara.

"Acest referendum este necesar, de aceea am inceput demersurile. Ce voi face, o sa va spun in zilele urmatoare. (...) Daca dumnealor au considerat ca trebuie sa imi faca recomandari, le-au facut", a spus Iohannis.

Intrebat daca va tine cont de recomandari, presedintele a raspuns ironic: "Alta intrebare".

Plenul reunit al Parlamentului a dat aviz favorabil, luni, cu unanimitate de voturi, pentru referendumul declansat de catre presedintele Klaus Iohannis pe tema justitiei.

Avizul este insotit de trei recomandari, de respectare a legilor si conventiilor pe aceasta tema. Potrivit documentului, avizul este favorabil "cu recomandarea ca prin intrebarea formulata sa se respecte Constitutia Romaniei, republicata, Legea nr. 3/2000 privind exercitarea si desfasurarea referendumului, deciziile CCR in materie si recomandarile Codului de bune practici in materie de referendum adoptat de Comisia de la Venetia".

Parlamentul atrage astfel atentia ca teme precum gratierea si amnistia nu pot face obiectul unui referendum, si nici a unei initiative cetatenesti, iar CCR a decis ca referendumul convocat de presedinte nu poate avea caracter legislativ si nu poate duce la modificari constitutionale. Este invocata si o prevedere a codului de bune practici in materie, al Comisiei de la Venetia, potrivit carora textele supuse referendumului nu pot incalca dreptul international.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.