Comisiile juridice reunite ale Camerei Deputatilor si Senatul au dat marti, cu unanimitate de voturi, un aviz favorabil solicitarii presedintelui Klaus Iohannis privind organizarea unui referendum pe Justitie.

Parlamentarii PNL si USR au afirmat ca sunt de acord cu solicitarea presedintelui Klaus Iohannis, care este „justificata” si „intemeiata”, in timp ce deputatul UDMR Marton Arpad a sustinut ca ar trebui sa existe mai multe detalii in ceea ce priveste intrebarea la care urmeaza sa raspunda romanii, in caz contrar s-ar ajunge la „neglijenta in serviciu”.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a afirmat, in cadrul dezbaterii din Comisiile juridice, ca solicitarea presedintelui Klaus Iohannis este „justificata si intemeiata” pe dispozitiile articolului 90 din Constitutie.

„Grupul PNL va solicita emiterea unui raport care sa contina un punct de vedere favorabil organizarii referendumului national pe tema cuprinsa in scrisoarea presedintelui Romaniei, respectiv continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii institutiei publice. Din punctul nostru de vedere, solicitarea este justificata si intemeiata pe dispozitiile articolului 90 din Constitutia Romaniei”, a precizat deputatul PNL.

Si deputatul UDMR Marton Arpad a luat cuvantul, afirmand ca ar trebui sa existe mai multe detalii despre intrebarea la care urmeaza sa raspunda romanii.

„In conceptia noastra, aceasta formulare pe care am primit-o inseamna si punerea ordinii in cazul functionarii justitiei, punerea in acord cu deciziile CCR a Codurilor penale, ca atare suntem pentru. Insa, din punctul nostru de vedere, in momentul cand se cere avizul Parlamentului, inseamna ca cel caruia i se cere un aviz de orice natura trebuie sa stie in cunostinta de cauza in legatura cu ceea ce se doreste de la persoana respectiva, adica ceea ce va urma sa se faca. Altfel, ajungem la neglijenta in serviciu. Ca atare, avand in vedere ca textul pe care l-am primit nu contine o intrebare, ci un enunt foarte larg, ar fi bine sa avem intr-o forma sau alta o formulare care sa trimita la ideea ca aceasta consultare sa aiba o singura intrebare si cu textul exact cu care am fost sesizati de domnul presedinte, si nu de alta natura. Deci, aviz favorabil cu niste observatii legate de cum ar trebui sa decurga acest referendum”, a subliniat deputatul UDMR.

Citeste si:
Parlamentul a aprobat bugetul de stat pentru anul 2024
Parlamentul a aprobat bugetul...

Deputatul USR Ionut Stelian Cristian a declarat, la randul sau, ca parlamentarii Uniunii Salvati Romania sunt de acord cu solicitarea presedintelui Klaus Iohannis, care este „oportuna”.

Ionut Stelian Cristian a mai spus ca nu suntem in faza procedurala in care presedintele Klaus Iohannis ar trebui sa anunte intrebarea referendumului.

„Nu suntem in faza procedurala in care presedintele trebuie sa anunte intrebarea, ci doar tema. Trebuie sa emitem un punct de vedere care are in vedere bunele practici parlamentare, aviz favorabil sau nefavorabil”, a completat deputatul USR.

Senator PSD: Bugetul pentru referendul nu a fost prevazut in bugetul pe anul 2017

Presedintele Comisiei Juridice din Senat, Serban Nicolae, a afirmat ca organizarea referendumului pe Justitie costa aproximativ 250 de milioane de lei, bani ce nu au fost prevazuti in bugetul pe 2017.
Citeste si:
Femeile însărcinate și părinții cu copii sub 5 ani vor avea...
Femeile însărcinate și...

„Salut sprijinul pe care grupurile parlamentare PNL si USR il dau acestei solicitari, dar observ un lucru. Referendumul va costa aproximativ 250 milioane lei, aproximativ 50 de milioane de euro. Nu am vazut nici macar o intentie, sau o jumatate de declaratie de amendament la buget prin care sa se prevada o asemenea suma in bugetul de stat pe anul 2017, ceea ce inseamna ca exista o diferenta mare intre declaratii si vointa reala la nivelul parlamentarilor care sustin aceasta idee”, a precizat senatorul PSD.

Presedintele Klaus Iohannis a declansat in 24 ianuarie procedura pentru organizarea referendumului privind justitia si a transmis Parlamentului o scrisoare pe aceasta tema.

Scrisoarea pe tema referendumului a fost transmisa presedintilor celor doua Camere, solicitand consultarea Parlamentului cu privire la problema sus mentionata.

Citeste si:
Alocație pentru copii din prima zi de viață. Proiectul de lege,...
Alocație pentru copii din...

Potrivit Legii referendumului, Parlamentul are la dispozitie 20 de zile sa dea un aviz consultativ pentru referendumul convocat de catre presedinte. In cazul in care termenul de 20 de zile este depasit, procedura de consultare se considera a fi indeplinita.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.