Presedinta ICCJ, Cristina Tarcea, a declarat duminica, la Parlament, ca o prorogare a ordonantei de urgenta privind modificarea Codurilor penale nu va face altceva decat sa prelungeasca termenul de intrare in vigoare a actului normativ, in timp ce prin abrogare, OUG isi va inceta efectele.

„Am inteles ca este in discutie modalitatea juridica prin care se va rezolva aceasta problema, si anume abrogare sau prorogare. Tot ceea ce pot sa va spun ca prorogare, si in sens comun si in sens juridic, inseamna amanare. Prin urmare, o prorogare nu ar face altceva decat sa prelungeasca termenul de 10 zile de intrare in vigoare a dispozitiilor privind modificarea Codului penal. Abrogarea inseamna abrogare, adica din momentul in care va intra in vigoare actul de abrogare, ordonanta 13 isi va inceta efectele din toate punctele de vedere”, a afirmat presedinta ICCJ, intrebata despre posibilitatile retragerii OUG de modificare a Codurilor penale.

De asemenea, chestionata ce prefera intre abrogare si prorogare, sefa ICCJ a spus ca toata lumea isi doreste o abrogare.

„Ma intrebati un aspect de oportunitate si nu as vrea sa imi reproseze din nou puteri judecatoresti ca se interfereaza in puterea executiva sau legislativa. Dar nu as vrea sa dau un raspuns nici ca jurist, vreau sa dau un raspuns de bun-simt. Cred ca toata lumea asta isi doreste o abrogare”, a raspuns Cristina Tarcea.

Presedinta ICCJ a mai spus ca discutiile sunt complicate si procedurile trebuie rezolvate prin procedura parlamentara, scrie News.ro.

„Dau exemplul abuzului in serviciu, atat timp cat Curtea Constitutionala a spus ca trebuiesc avute in vedere dispozitiile legii, nu il impiedica nimic pe judecator sa faca aplicarea acestei decizii a CCR si sa aprecieze ce a fost cu incalcarea legii sau ce nu a fost cu incalcarea legii. Pentru ca discutiile sunt complicate, sunt foarte tehnice, sigur ca totul trebuie rezolvat intr-o procedura parlamentara, nu numai prin procedura parlamentara, ci prin respectarea tuturor dispozitiilor legii 24 pe 2000 privind tehnica legislativa si care prevede o procedura anterioara de consultare si de transparenta”, a conchis sefa ICCJ.

Bugetul ICCJ a fost adoptat duminica, in cadrul Comisiilor reunite de buget-finante, in valoare totala de 99.479.000 lei, in crestere cu 21,34% fata de anul precedent.

Citeste si:
Traian Băsescu a cerut revizuirea sentinței prin care a fost...
Traian Băsescu a cerut...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.