Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a declarat joi ca, in OUG privind modificarea codurilor penale, pedepsele in cazul abuzului in serviciu au fost coborate „cu un scop”, precizand ca la maximum trei ani pedeapsa pentru aceasta fapta, „o sa ne rada in nas infractorii”. Lazar a spus ca spera ca va fi retrasa ordonanta de urgenta, care este "jenanta si vizibil neconstitutionala”.

Augustin Lazar a precizat ca pentru a se putea cere o supraveghere tehnica intr-un dosar, este nevoie de un maximum special rezonabil de pedeapsa pe care il cere legea penala.

"Pentru a cere o masura preventiva, ai nevoie tot asa. Pai cu trei ani maxim la abuz in serviciu, ce-o sa facem? O sa ne rada in nas infractorii”, a mai spus Lazar, criticand modificarile aduse prin ordonanta de urgenta Codului penal si Codului de procedura penala.

Procurorul general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a spus ca spera ca Guvernul sa retraga aceasta ordonanta de urgenta, care este „jenanta si vizibil neconstitutionala”.

"Sper din toata convingerea mea ca vocea ratiunii va fi puternica si va izbandi, pentru ca nu-i foarte complicat sa-ti dai seama de aceasta si ca Guvernul va proceda la retragerea acestei ordonante de urgenta, care este nu numai jenanta, dar este vizibil neconstitutionala. Este un derapaj constitutional cum in Romania nu a mai avut loc”, a afirmat Lazar.

Ordonantele de urgenta intra in vigoare dupa 8 zile

Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvernul Grindeanu marti noapte privind modificarea codurilor penale a fost publicata in Monitorul Oficial, iar cea mai mare parte a prevederilor ar urma sa intre in vigoare la 10 zile de la publicare.

Modificarile Codului Penal si ale Codului de Procedura Penala se refera la definirea si pedepsirea abuzului in serviciu, stabilind si un prag minim de 200.000 de lei de la care acesta este fapta penala, largesc categoria persoanelor care ies de sub incidenta prevederilor referitoare la favorizarea infractorului si stabilesc ca denuntul este valabil doar daca este facut in termen de sase luni de la comiterea faptei.

Aplicarea OUG in cazul abuzului in serviciu, chiar si pentru scurt timp, favorizeaza persoanele trimise deja in judecata si pe cele care vor savarsit pe viitor astfel de fapte, multe dosare alfate in lucru la procurorii anticoruptie vor fi clasate, iar procesele penale vor inceta sau vor fi pronuntate solutii de achitare in astfel de cazuri, a stabilit DNA, dupa ce a analizat riscurile punerii in aplicare a ordonantei de urgenta adoptate marti noapte de Guvern, in absenta avizului Consiliului Superior al Magistraturii.

Citeste si:
Ministerul Educației propune pedepse inspirate din comunism: elevi...
Ministerul Educației propune...

Potrivit DNA, prevederile care produc impactul cel mai mare se refera la introducerea pragului cantitativ pentru prejudiciu, de 200.000 de lei, prag sub care orice fapta de abuz in serviciu nu mai poate fi investigata. In opinia DNA, limita acestui prag a fost stabilita in mod arbitrar, fara a fi justificata in vreun fel, existand posibilitatea sa fie favorizate anumite persoane determinate.

De asemenea, va scadea termenul de prescriere a faptelor la cinci ani ca urmare a reducerii sanctiunilor pentru abuzul in serviciu. Pedeapsa scade nejustificat de mult, de la sapte ani la maximum trei ani, fara a se preciza care este justificarea.

Plenul CSM a avut miercuri pe ordinea de zi anuntata doar avizarea OUG privind codurile penale. In conditiile in care OUG a fost adoptata marti noapte de Guvern, care nu a mai asteptat avizul CSM, ordinea de zi a ramas fara obiect, astfel ca plenul a suplimentat si ulterior a adoptat, in unanimitate, sesizarea Curtii Constitutionale in cazul existentei unui conflict de natura constitutionala intre puterea judecatoreasca si cea executiva.

Citeste si:
Vela, către potențialii infractori: „Vigilența noastră este la cote...
Vela, către potențialii...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.