Prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu le-a transmis marti seara ministrului Justitiei, Florin Iordache, si liderului PSD, Liviu Dragnea, ”sa le fie rusine”, dupa ce Guvernul a adoptat ordonanta de urgenta privind modificarea codurilor penale.

”Rusine, domnule ministru Iordache! Rusine, domnule Dragnea! Votul din decembrie nu va permite bataia de joc la adresa intereselor pe termen lung ale natiunii!”, a scris Catalin Predoiu pe pagina personala de Facebook la cateva minute dupa ce ministrul Justitiei, Florin Iordache a anuntat adoptarea de catre Guvern a ordonantei de urgenta privind modificarea codurilor penale.

Guvernul a adoptat, marti seara, proiectul de lege privind gratierea unor pedepse, a anuntat, la finalul sedintei Cabinetului, ministrul Justitiei, Florin Iordache.

El a precizat ca acest proiect de lege privind gratierea unor pedepse va merge tn procedura de urgenta in Parlament

De asemenea, Guvernul a adoptat, prin Ordonanta de Urgenta, si modificarea codurilor penale.

Potrivit OUG, incriminarea penala a abuzului in serviciu se va face doar pentru prejudicii mai mari de 200.000 de lei. Florin Iordache a spus ca se mentine pragul de 200.000 de lei, dar este eliminata conditia punerii in miscare la plangerea prealabila.

”La abuz in serviciu, a fost eliminata plangerea prealabila si s-a precizat ca numai incalcarile legii pentru cuantumul acela pe care noi l-am stabilit, de 200.000 de lei”, a declarat Florin Iordache, ministrul Justitiei.

Pentru prejudiciile sub aceasta suma se vor intreprinde doar demersuri administrative. ”Nu este sanctionat penal. Ce este sub 200.000 de lei nu se mai sanctioneaza penal, se recupereaza prejudiciul. Consideram ca este un cuantum rezonabil”, a apreciat Iordache.

Intrebat care sunt oamenii politici care vor beneficia de aceste modificari, Iordache a raspuns: ”OUG si proiectele de lege nu s-au facut pentru oameni politici sau pentru persoane. S-au facut pentru infractiuni.”

In ce priveste procedura de emitere a unei ordonante de urgenta, ministrul Justitiei a invocat ca exista deja OUG 18/2016 prin care au fost modificate si anul trecut Codurile penale si acum a fost folosita aceeasi procedura pentru ca Parlamentul si Guvernul inca nu au pus in acord prevederile legale cu decizii ale Curtii Constitutionale. ”Legile le face fie Guvernul, fie Parlamentul. Eu invit Parlamentul sa modifice OUG asa cum socoteste de cuviinta”, a adaugat Iordache.

Citeste si:
Viorica Dăncilă: „Eram premierul României, nu sluga lui Dragnea”
Viorica Dăncilă, despre...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.