Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, miercuri, ca un act normativ referitor la gratiere este oportun, spunand ca ”cei condamnati sunt si ei oameni” si au dreptul ”la propria imagine”, si a dat exemple din trecut explicand ca gratierea functiona si in antichitate si in comunism.

”Consider ca pana la urma chiar si cei care au fost condamnati si sunt astazi in inchisori si ispasesc o pedeapsa, pana la urma sunt totusi oameni. Acestor oameni nu le putem incalca demnitatea. Cred ca chiar cei care sunt condamnati au dreptul la propria demnitate si la propria imagine”, a declarat Tariceanu.

Presedintele Senatului a facut apel la istorie, explicand ca institutia gratierii exista inca din antichitate.

”Aceasta institutie a gratierii nu a inventat-o Guvernul actual sau actualul ministru de Justitie. Gratierea functioneaza din vremuri stravechi. Sa stiti ca si in antichitate functiona gratierea. Si in perioada comunista au existat momente in care s-au facut gratieri, si dupa 1990, in democratia noua din Romania. Nu cred ca ar trebui sa privim cu atata ura si cu atata intransigenta un lucru care mie mi se pare ca trebuie discutat calm”, a explicat Tariceanu.

De ce nu este dezbatuta gratierea in Parlament, ci este impusa prin ordonanta de urgenta?

Intrebat de ce gratierea se doreste a fi impusa prin ordonanta de urgenta, si nu prin lege dezbatuta in Parlament, Tariceanu a sustinut ca e dreptul Guvernului sa legifereze prin ordonante.

”Este o optiune care este la latitudinea Guvernului. Poate sa dea ordonanta sau poate sa vina cu un proiect de lege. Pentru fiecare aceste doua variante exista avantaje si dezavantaje (…) Este dreptul Guvernului sa legifereze prin ordonante in anumite domenii, pe anumite materii si poate sa o faca. Nu inteleg de ce aceasta tulburare asa care vad ca i-a cuprins pe unii”, a sustinut Calin Popescu Tariceanu.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.