Infractiunea de abuz in serviciu din Codul Penal va fi redefinita, astfel ca vor raspunde penal doar daca prejudiciul este mai mare de 200 de mii de lei (50 de mii de euro) si la plangerea prealabila a partii vatamante, scrie hotnews.ro.

Potrivit sursei citate, prin aceasta modificare scapa de ancheta penala si de procese toti primarii, sefii de consilii judetene, ministri in caz ca prejudiciul din dosarele lor este sub 200 de mii lei. De pilda, Liviu Dragnea scapa de una din acuzatiile din al doilea dosar, in care e trimis in judecata pentru instigare la abuz in serviciu si la fals intelectual. In acest dosar, prejudiciul este de doar 100 de mii de lei.

Un alt beneficiar al Ordonantei de Urgenta privind gratierea este omul de afaceri Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de inchisoare pentru spalare de bani. Acesta ar putea beneficia de gratierea unei jumatati din pedeapsa, dar si de conditionarea de a plati intr-un an de la eliberare despagubirile din dosar pentru a nu reintra in inchisoare. Practic, cand Voiculescu va fi eliberat, plata prejudiciului nu va fi in obligatia sa, ci institutiile statului trebuie sa urmareasca pe cont propriu recuperarea prejudiciului.

Potrivit surselor HotNews.ro, nu doar valoarea prejudiciului ii va scapa pe multi, ci a doua conditie introdusa pentru ca abuzul in serviciu sa fie infractiune. Si anume, plangerea prealabila a partii vatamante. Altfel spus, daca Primaria, Consiliul Judetean sau Ministerul nu face plangere in cauzele anchetate sau in curs de judecata, procesele se inchid.

Chiar si in situatiile in care prejudiciul cumulat rezultat dintr-un abuz in serviciu, avocatii ar putea sa sparga infractiunea pe fiecare act material dintr-o licitatie, de pilda, astfel incat sa scada sub pragul de 200 de mii de lei, au explicat Hotnews.ro surse judiciare.

Citeste si:

Ce prevede proiectul privind gratierea

Proiectul OUG promovat de Ministerul Justitiei prevede gratierea integrala a pedepselor de pana la 5 ani precum si jumatate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au in intretinere copii sub cinci ani, a celor cu varste de peste 60 de ani, precum si a celor cu boli incurabile in faze terminale. Prevederile nu se aplica recidivistilor, nici celor care s-au sustras executarii pedepsei si nici celor care comit infractiuni dupa data de 18 ianuarie 2017.
Citeste si:
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, acuzaţi de abuz în...
Florin Cîţu, Vlad Voiculescu...

Nu beneficiaza de prevederile acesteia cei care au comis infractiuni contra sigurantei statului, infractiuni de omor, vatamare corporala grava, lipsire de libertate, violare de domiciliu, santaj, viol, acte de pedofilie, coruptie sexuala, incest, furt si talharie, ultraj, tortura, acte de represiune nedreapta, evadare, neindeplinirea indatoririlor de serviciu sau indeplinirea defectuoasa, falsificarea de moneda, luare si dare de mita, trafic de influenta, nerespectarea dispozitiilor privind importul de deseuri si reziduuri, rele tratamente aplicate minorului, trafic de stupefiante, falsificarea de alimente, proxenetism, sclavie, trafic de persoane, trafic de minori, pornografie infantila, fraudele comise prin sistem informatic si de plata electronic, divulgarea informatiilor secrete de stat, cercetarea abuziva.

Citeste si:
Florin Salam a depus plângere împotriva lui Costeluș de la Clejani....
Florin Salam a depus plângere...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.