Presedintele Klaus Iohannis a avut o discutie joi la Palatul Cotroceni cu generalul Florian Coldea, a confirmat vineri purtatorul de cuvant al Presedintiei, Madalina Dobrovolschi.

Amintim ca Serviciul Roman de Informatii (SRI) a anuntat joi ca Florian Coldea, numarul doi din SRI, a fost pus la dispozitia directorului general Eduard Hellvig, ca urmare a acuzatiilor aduse de Sebastian Ghita cum ca a avut o relatie de prietenie stransa cu el.

Retransmitem alaturat comunicatul de presa al Administratiei Prezidentiale remis 9AM.ro.

„Buna ziua! Multumesc pentru ca sunteti aici, la aceasta declaratie de presa! Motivul acestei declaratii de presa este dorinta noastra de a va prezenta agenda Presedintelui Romaniei pentru perioada imediat urmatoare.

As incepe cu ziua de marti, 17 ianuarie. Incepand cu ora 15:00, Presedintele Romaniei va primi o serie de ambasadori straini pentru prezentarea scrisorilor de acreditare, dupa cum urmeaza: ambasadorii agreati ai Germaniei, Belarus, Mauritania, Sri Lanka, Noua Zeelanda si Ecuador.

Mergem mai departe spre ziua de miercuri, 18 ianuarie. La ora 12:00, Presedintele Romaniei se va intalni cu sefii misiunilor diplomatice acreditati in Romania, prilej cu care seful statului va prezenta principalele directii de politica externa vizate de Romania. Este o cutuma ca aceasta intalnire sa aiba loc la inceputul fiecarui an.

In perioada 24-25 ianuarie, Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, va fi prezent la Strasbourg, la Consiliul Europei. Elementul central al acestei deplasari reprezinta un discurs pe care Presedintele Romaniei il va sustine in cadrul Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei. Este o practica pentru acest for sa invite personalitati la nivel inalt, sefi de stat, de Guvern, sefi ai unor institutii internationale, sa sustina astfel de discursuri in plenul sesiunilor anuale.

Cu prilejul acestei deplasari, as vrea sa mentionez si un alt lucru. Presedintele va avea intrevederi cu Secretarul General al Consiliului Europei, cu Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, cu Presedintele Comisiei de la Venetia si cu presedintele CEDO.

Citeste si:
Eduard Hellvig și-a anunțat demisia din funcția de șef al SRI
Eduard Hellvig și-a anunțat...

De asemenea, important de precizat, Presedintele Klaus Iohannis va participa alaturi de Secretarul General al Consiliului Europei si de Presedintele Republicii Cipru, tara care detine Presedintia in exercitiu a Consiliul Europei, la ceremonia de marcare a Zilei Internationale de comemorare a victimelor Holocaustului.

Si un alt lucru care este prevazut in agenda domnului Presedinte cu ocazia acestei deplasari este o intalnire cu angajatii romani de la Consiliul Europei si, de asemenea, cu reprezentantii comunitatii romanilor din zona Alsaciei.

Si m-as intoarce la ziua de luni, 23 ianuarie, cand la ora 18:00, Presedintele va fi prezent la Muzeul National Cotroceni la manifestarea «Locuri si sunete ale Micii Uniri». Este un eveniment dedicat implinirii a 158 de ani de la Unirea Principatelor. Si, in acelasi context, cu acelasi prilej, in ziua de 24 ianuarie as vrea sa precizez faptul ca Administratia Prezidentiala va fi reprezentata la nivel de Consilier Prezidential si Consilier de Stat la toate manifestarile dedicate acestei zile prilejuite evident de Unirea Principatelor si gazduite in Iasi, Focsani si Bucuresti. Daca dumneavoastra aveti alte intrebari, pentru ca acestea sunt informatiile din agenda Presedintelui pe care am vrut sa le comunic, va rog!”

Citeste si:
Volodimir Zelenski, vizită istorică în România. Se va întâlni cu...
Volodimir Zelenski, vizită...

Intrebari din partea reprezentantilor mass-media:

Jurnalist: Va multumim pentru informatii! Tema zilei este alta. Voiam sa va intreb daca ne puteti confirma faptul ca Presedintele Klaus Iohannis a avut o discutie cu generalul Florian Coldea ieri si daca Presedintele i-a cerut acestuia sa demisioneze.

Purtatorul de cuvant al Presedintelui Romaniei: As vrea sa fac niste precizari in legatura cu acest subiect mult discutat in presa in ultima perioada. Pot sa confirm faptul ca Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, l-a chemat la Palatul Cotroceni pe domnul Florian Coldea. A existat o astfel de discutie. Nu am informatii in legatura cu continutul acestei discutii si, daca imi permiteti, acestea sunt singurele comentarii pe care le voi face in legatura cu acest subiect. Daca aveti alte intrebari.

Jurnalist: Si seful DNA, Laura Codruta Kövesi, este implicata intr-un scandal, desi nu a aparut in filmulete. Presedintele Romaniei considera ca, pana se clarifica aceste probleme, ar trebui sa faca seful DNA un pas in spate?

Citeste si:
Urmărit în România, Sebastian Ghiță se relaxează pe plajă, în Grecia
Urmărit în România, Sebastian...

Purtatorul de cuvant al Presedintelui Romaniei: Despre acest subiect nu am comentarii. As vrea ca aceasta tema sa fie, din punctul de vedere al precizarilor venite de la Administratia Prezidentiala, in linia informatiilor pe care deja le-am comunicat, si anume faptul ca noi confirmam aceasta intalnire si ca alte declaratii nu vom face pe aceasta tema.

Jurnalist: In contextul acestor dezvaluiri din ultima perioada, cum vede Presedintele Iohannis aceste dezvaluiri? Le considera o vulnerabilitate la adresa independentei justitiei si cum reactioneaza ca mediator? Ce va face Presedintele ca mediator, ca arbitru?

Purtatorul de cuvant al Presedintelui Romaniei: Stiti foarte bine ca atunci cand exista speculatii, discutii, lucruri de genul acesta, de la nivelul Administratiei Prezidentiale nu exista comentarii. Vorbim despre lucruri oficiale, lucruri care sunt confirmate, care pot fi confirmate public si care sunt comunicate public. Lucrul pe care il putem comunica public este existenta acestei intalniri si existenta acestei discutii.

Citeste si:
Robert Turcescu intră în echipa Metropola TV. Jurnalistul prezintă...
Robert Turcescu intră în...

Jurnalist: As vrea sa va intreb, avand in vedere ca toate aceste probleme au aparut in urma unor declaratii in spatiul public facute de Sebastian Ghita, iar acesta lipseste in acest moment din tara, cel mai probabil, daca Presedintele a cerut informatii de la Ministerul de Interne sau de la vreo alta institutie a statului in legatura cu ancheta care il priveste pe Sebastian Ghita.

Purtatorul de cuvant al Presedintelui Romaniei: Ca de fiecare data cand vorbim despre existenta unor informatii, pot sa declar deschis faptul ca Presedintele Romaniei este foarte informat. De fiecare data cand sunt subiecte sensibile detine cele mai multe informatii si cele mai bune informatii, dar concret despre acest subiect, dati-mi voie sa ma limitez la declaratia pe care am facut-o initial. Alte intrebari, va rog.

Jurnalist: In ultima perioada, Presedintele Klaus Iohannis s-a consultat cu Directorul Serviciului Roman de Informatii pentru a ajunge la decizia de ieri?

Purtatorul de cuvant al Presedintelui Romaniei: Dupa cum stiti, la nivel institutional exista in permanenta un dialog intre institutiile principale ale acestui stat. Nu ma voi referi concret la unele intalniri care s-au desfasurat in ultima perioada, pentru ca atunci cand sunt intalniri care necesita o confirmare oficiala, acestea se regasesc ori pe agenda publica, ori, asa cum s-a intamplat de data aceasta, sunt confirmate, sunt prezentate public la solicitarea presei, sau pentru ca este un interes al institutiilor implicate sa comunice public faptul ca existe aceste intalniri.

Jurnalist: A existat o intalnire similara cu cea pe care a avut-o Presedintele cu Florian Coldea si cu Laura Codruta Kövesi, exista intentia de a exista o astfel de intalnire, o discutie cu dumneaei?

Purtatorul de cuvant al Presedintelui Romaniei: In acest moment, va pot confirma doar faptul ca a avut loc la Palatul Cotroceni o discutie intre domnul Presedinte si domnul Florian Coldea, pentru ca domnul Presedinte l-a chemat pe domnul Coldea la o astfel de discutie. Alte comentarii, asa cum am precizat, nu voi face.

Jurnalist: La intalnirea cu Florian Coldea a participat si directorul SRI, a discutat cu Eduard Hellvig dupa aceasta intalnire?

Purtatorul de cuvant al Presedintelui Romaniei: Despre continutul acestei intalniri am precizat atunci cand am raspuns prima data, la prima intrebare adresata pe acest subiect, ca nu am informatii despre continutul intalnirii si ca nici nu pot face si nu voi face declaratii suplimentare.

Jurnalist: Ne puteti spune cand a avut loc aceasta intalnire?

Purtatorul de cuvant al Presedintelui Romaniei: Am confirmat faptul ca ieri a avut loc aceasta intalnire. Va multumesc foarte mult, la revedere!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.