Avocatul proprietarilor sculpturii ”Cumintenia Pamantului”, Bogdan Grabowski, a explicat, pentru Agentia de presa News.ro, dupa afirmatiile facute luni de Liviu Dragnea, presedintele PSD si al Camerei Deputatilor, ca statul a fost notificat in timpul guvernarii Ponta, care a decis exercitarea dreptului de preemptiune, iar cat priveste transparenta, comisia de negocieri de la acel moment a dorit semnarea unui angajament de confidentialitate, pe care proprietarii l-au refuzat.

”Din pacate, e multa demagogie. Procesul pentru recuperarea «Cuminteniei Pamantului» s-a desfasurat intre 2001 si 2010. In 2001, ministrul Culturii era Razvan Theodorescu, de la PSD. Putea sa caute. Din 2004, a fost doamna Mona Musca, de la PDL, apoi, din 2005, Adrian Iorgulescu, PNL. Au urmat Theodor Paleologu, PDL, si Kelemen Hunor, UDMR. Ei toti puteau sa caute. Parte din proces au fost si Ministerul Culturii si Muzeul National de Arta al Romaniei. Niciuna dintre institutii nu a putut sa gaseasca vreun document”, a declarat marti Bogdan Grabowski.

El a adaugat ca statul a fost notificat in timpul guvernarii Ponta, iar prim-ministrul de atunci a decis exercitarea dreptului de preemptiune.

”Statul a fost notificat in noiembrie 2014, in timpul guvernarii Ponta. Dumnealui a decis exercitarea dreptului de preemptiune. Domnul Dragnea spune ca nu a fost transparenta. Ar trebui sa discute cu domnul Ponta. Membrii comisiei de atunci au vrut sa semnam un angajament de confidentialitate legat de negocieri. Noi nu am semnat, insa ei da”, a mai spus avocatul.

Negocierile cu guvernul Victor Ponta s-au purtat in perioada 2014 - 2015, cand ministru al Culturii era Ionut Vulpescu, actualul ocupant al portofoliului.

”Inteleg ca domnul Dragnea incearca sa arunce responsabilitatea pe guvernul Ciolos. Negocierile cu guvernul Ciolos s-au facut in conformitate cu legea. Cu ei noi am discutat doar pretul. Legea spune ca suma poate fi negociata”, a mai afirmat Grabowski.

In plus, aminteste Bogdan Grabowski, intreaga Comisie de Cultura din Camera Deputatilor a fost de acord, in septembrie 2016, ca statul sa plateasca intregul pret pentru ”Cumintenia Pamantului”. ”Inclusiv domnul Vulpescu, care facea parte din comisie”, a completat avocatul.

”Asteptam cu interes rapoartele din Camera Deputatilor si speram sa se clarifice aceasta problema curand. Personal, nu ma asteptam ca la aceasta sedinta extraordinara sa se discute si problema «Cuminteniei». Daca domnul Dragnea si-a propus sa ingroape aceasta problema, se poate si asa...”, a punctat avocatul.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

”Domnul Vulpescu nu cred ca o sa ne cheme decat atunci cand o sa ii permita domnul Dragnea. Inteleg ca dumnealui vorbeste in calitate de presedinte al Camerei Deputatilor, insa vad ca vorbeste si in locul Guvernului”, a mai spus Bogdan Grabowski.

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat luni, la Parlament, referitor la procedura de achizitie a “Cuminteniei Pamantului”, ca daca “s-ar fi cautat cum trebuie”, s-ar fi gasit documentele care sa ateste ca este deja proprietatea statului roman. El a precizat ca aceasta opera trebuie recuperata, dar printr-o procedura “legala si transparenta”.

Liviu Dragnea a precizat ca nu incurajeaza Guvernul sa achizitioneze sculptura realizata de Constantin Brancusi.

Intrebat ce se va intampla cu cele doua ordonante care privesc “Cumintenia Pamantului”, Liviu Dragnea a spus: “Ele vor avea rapoarte in comisii si vor ajunge in plen. O sa asteptam rapoartele comisiilor. Acolo trebuie o analiza serioasa, sa vedem care au fost procedurile de achizitie. Au fost respectate prevederile legale, cum s-au facut negocierile, adica sunt niste intrebari care au fost ridicate in ultimele luni si la care trebuie sa dam raspuns”.

Citeste si:
Liviu Dragnea a postat o nouă rețetă. Internauții, glume pe seama...
Liviu Dragnea a postat o nouă...

Avocatul proprietarilor sculpturii ”Cumintenia Pamantului”, Bogdan Grabowski, a declarat pentru Agentia de presa News.ro la inceputul acestui an ca opera de arta a lui Constantin Brancusi se afla in cutia ei la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR) si a precizat ca muzeul a refuzat comodatul de 6 luni, preferand sa semneze unul pentru o luna. ”In decembrie, cand s-a pus problema semnarii comodatului cu MNAR, noi am propus o perioada de 6 luni. Este foarte ciudat ca domnul director al muzeului a refuzat, motivand ca asteapta sa vada ce va face guvernul in ianuarie. Probabil ca stia mai multe”, a mai declarat marti Bogdan Grabowski.

Pe 12 octombrie, Guvernul a anuntat ca opera “Cumintenia Pamantului“ va fi achizitionata de statul roman.

Sculptura "Cumintenia Pamantului", de Constantin Brancusi, a fost evaluata, in septembrie 2014, la 20 de milioane de euro. Ministerul Culturii a fost invitat sa isi exercite dreptul de preemtiune.

Citeste si:
Încep calculele politice: PSD, ALDE Și Pro România pregătesc o alianță
Încep calculele politice...

Proprietarii sculpturii ”Cumintenia Pamantului”, Paula Ionescu si Alina Serbanescu, au acceptat, in martie 2016, suma 11 milioane de euro pentru lucrare si termenul de 31 octombrie, care a fost recent prelungit pentru 30 noiembrie, pentru a primi banii pe care statul roman a decis sa ii plateasca pentru lucrarea lui Constantin Brancusi.

Guvernul Romaniei a propus ca achizitia operei lui Constantin Brancusi sa se faca printr-un efort comun al statului roman si al cetatenilor: suma de 5 milioane de euro a fost alocata de Guvern si era nevoie ca 6 milioane de euro sa fie colectate prin intermediul contributiilor voluntare ale persoanelor private si juridice.

Peste 100.000 de donatori au participat la campania de subscriptie nationala ”Brancusi e al meu”, menita sa sustina cumpararea de catre statul roman a sculpturii ”Cumintenia Pamantului”, iar suma stransa pana pe 30 septembrie, ziua in care conturile deschise la mai multe banci pentru donatii au fost inchise, a fost de 1.163.032 de euro.

Citeste si:
Dragnea, scrisoare pentru Ciolacu: Sunteți pionii deghizați de la...
Dragnea, scrisoare pentru...

Printr-o Ordonanta de Urgenta adoptata pe 12 octombrie, Executivul a stabilit ca diferenta intre sumele donate in cadrul campaniei de subscriptie publica dedicata sculpturii lui Constantin Brancusi si suma echivalenta in lei a 6 milioane de euro sa fie asigurata de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

Sculptura ”Cumintenia Pamantului” a fost expusa la MNAR pana in noiembrie 2012, cand a fost mutata de la Muzeul Cotroceni. Ea s-a aflat expusa la Muzeul Bancii Nationale din iunie pana pe 31 octombrie, cand a ajuns la Muzeul National de Arta al Romaniei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.