Premierul Dacian Ciolos a afirmat duminica, intr-un mesaj video, ca zece ani in Uniunea Europeana, pentru Romania, inseamna “zece ani de crestere, de dezvoltare, de consolidare a democratiei, el fiind, din punct de vedere profesional, “un produs” al acestei apropieri si integrari a tarii noastre in UE.

"Zece ani in Uniunea Europeana, pentru Romania, inseamna zece ani de crestere, de dezvoltare, de consolidare a democratiei. Pentru oamenii din Romania, zece ani in Uniunea Europeana se pot vedea aproape zilnic, de la tinerii care au posibilitatea sa studieze, sa aiba experiente profesionale in tari din Uniunea Europeana pana la primarul de comuna rurala, care, cu fonduri europene, a reusit sa faca pentru sateni un drum mai acatarii", a afirmat Dacian Ciolos, intr-un mesaj video postat pe pagina de Facebook a Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

Prim-ministrul a sustinut ca, pentru el, aceasta perioada a fost una “de experiente foarte intense”.

“Pentru mine, aceasta perioada de zece ani a insemnat o perioada de experiente foarte intense. As indrazni sa spun ca eu sunt intr-un fel sau altul, din punct de vedere profesional, produsul acestei apropieri si integrari a Romaniei in Uniunea Europeana. Am inceput inca din perioada studentiei, cand, datorita apropierii Romaniei de Uniunea Europeana, am avut posibilitatea sa fac stagii practice in ferme din tari din Uniunea Europeana, in primul rand din Franta, sa compar modul de a face agricultura de acolo cu ceea ce se face la noi si sa pot sa imbunatatesc lucrurile din punct de vedere profesional, acasa. Tot in acea perioada am avut ocazia sa cunosc asa-numitul Bruxelles cu institutiile europene din interior prin intermediul unui stagiu practic, pe care am putut sa-l fac la Comisia Europeana. Totodata, experienta din Romania mi-a fost apoi utila pe perioada celor 5 ani, cat am fost comisar european, practic reprezentantul Romaniei in ceea ce am putea numi intr-un anumit fel Guvernul Uniunii Europene, unde m-am ocupat de agricultura si dezvoltare rurala", a relatat Dacian Ciolos.

In incheiere, premierul a subliniat ca politica agricola comuna a fost reformata si seamana mai mult cu ceea ce romanii au nevoie pentru a-si dezvolta agricultura.

“A fost perioada in care am reformat politica agricola comuna si am facut-o ca ea sa semene mai bine cu ceea ce Romania si romanii, intre altele, au nevoie pentru a-si dezvolta agricultura si pentru a-si dezvolta mediul rural. Mi-am dat seama ca modul cel mai eficient de a ajuta Romania in interiorul Uniunii Europene este sa poti sa ai aceasta deschidere de viziune si aceasta experienta care, in mod clar, imbogateste si ne face pe noi, romanii, sa fim mai constienti de potentialul pe care il avem si mai increzatori de ceea ce putem face ca tara in Uniunea Europeana", a conchis prim-ministrul.

Dacian Ciolos a fost comisar european pentru agricultura si dezvoltare rurala in perioada 2010 - 2014, transmite News.ro.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

Romania sarbatoreste, duminica, zece ani de la intrarea in Uniunea Europeana.

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a avut loc la 1 ianuarie 2007, odata cu Bulgaria. Aceasta data a fost propusa la summitul de la Salonic din anul 2003 si confirmata la Bruxelles, in iunie 2004. Romania si Bulgaria au semnat Tratatul de aderare pe 25 aprilie 2005.

Aderarea Romaniei la UE a avut loc dupa 12 ani de la formularea solicitarii oficiale de intrare in UE. Negocierile de aderare cu Romania au inceput in februarie 2000 si s-au incheiat in decembrie 2004, cand a fost confirmata data aderarii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.