Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 14 decembrie, un mesaj cu prilejul manifestarilor dedicate implinirii unui secol de cand Iasul a devenit capitala de razboi – Iasi – Capitala a Renasterii Nationale.
Mesajul a fost prezentat de catre domnul Andrei Muraru, Consilier Prezidential – Departamentul Relatii cu Autoritatile Publice si Societatea Civila, conform comunicatului remis 9AM.ro.

Va prezentam in continuare textul mesajului:

„In aceste zile ne aducem aminte cu piosenie si respect de un episod dramatic al istoriei noastre, petrecut acum un secol. In decembrie 1916, dupa victoria armatei germane in batalia pentru Bucuresti, statalitatea Romaniei a fost salvata de instalarea Casei Regale, a Parlamentului, a Guvernului si institutiilor centrale de stat la Iasi. La o suta de ani de la acele momente aducem omagiul nostru amintirii celor care pe frontul din Moldova toamnei lui 1916 au scris cu sange «pe aici nu se trece». Jertfa lor a facut ca Iasul sa poata sa joace cu cinste, timp de aproape 2 ani, rolul de capitala de razboi a Romaniei. Dar mai mult decat loc al refugiului, prin determinarea Regelui Ferdinand si daruirea Reginei Maria, prin sacrificiul ostasilor si printr-un exceptional moment de solidaritate a clasei politice, Iasul a fost o veritabila Capitala a Renasterii Nationale.

In 11/24 decembrie 1916 la Iasi se constituie un guvern de uniune nationala, solutie adecvata necesitatilor momentului. Cu doua zile mai devreme, Parlamentul Romaniei isi redeschisese lucrarile in majestuoasa sala a Teatrului National din Iasi. Vorbele lui Nicolae Iorga rostite la acel moment - «Vom fi ce-am fost si inca mai mult decat atat» - rasuna si astazi. Prin modificarea Constitutiei in 30 iulie 1917, Iasul este locul de unde izvoraste o Romanie mai dreapta, dupa cum este si locul in care incepe procesul de unificare a regiunilor istorice locuite de romani, in primavara anului 1918.

Pentru toate acestea cinstim ca pe o icoana de pret locul in care in acei ani tragici s-a aflat inima Romaniei si credinta nestirbita a cetatenilor ei intr-un viitor de propasire nationala si sociala. Si doresc sa pastram drept exemplu si sa ne fie inspiratie faptele marilor oameni ai acelor vremi.”


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.