Premierul Dacian Ciolos a precizat, luni, la reuniunea Consiliului National Tripartit, ca, daca viitorul guvern se va instala pana la sfarsitul anului, va avea posibilitatea sa aprobe nivelul salariului minim promis pentru 2017, iar daca noul Cabinet se va instala la inceputul anului viitor, actualul Executiv va da HG prin care sa mentina nivelul actual al salariului minim si in luna ianuarie 2017.

“Partidul care a castigat alegerile si-a stabilit o cifra clara in programul de guvernare, pe care si-a asumat-o politic. Daca acest guvern ar lua o decizie pe baza negocierilor cu sindicatele si patronatele, cu o saptamana sau doua inainte de instalarea noului guvern, ar putea fi acuzat ca abuzeaza de responsabilitatea pe care o are. Pe de alta parte, in cazul in care acest guvern ar promova o Hotarare cu acea suma, ar insemna ca ne-am asumat-o fara a avea vreo analiza in spate”, a declarat premierul Dacian Ciolos, citat intr-un comunicat al Guvernului.

Premierul a mai transmis partenerilor sociali ca, intr-un alt context decat cel al alegerilor, guvernul actual ar fi stabilit nivelul salariului minim pe economie garantat in plata pentru anul 2017, la un nivel apropiat de cel propus de confederatiile sindicale, scrie News.ro.

Seful Executivului a mai spus ca va discuta cu conducerea PSD pe mai multe teme de guvernare, intre care si salariul minim, precizand ca in acest moment are in vedere doua scenarii: ”Daca noul guvern se va instala pana la sfarsitul anului, atunci va avea posibilitatea sa isi asume formal nivelul promis in programul de guvernare, iar daca preluarea guvernului se va face la inceputul anului viitor, actualul guvern va aproba, in ultima sedinta din 2016, o hotarare prin care sa mentina nivelul actual al salariului minim si in luna ianuarie 2017, urmand ca pentru restul anului sa fie stabilit un alt nivel”.

Potrivit prevederilor legale, Guvernul are obligatia sa stabileasca pana la sfarsitul anului in curs nivelul salariului minim garantat in plata pentru anul viitor.

In cadrul Comisie de Dialog Social, care va avea loc joi, la Ministerul Muncii, se va discuta si pe marginea mecanismului transparent de stabilire a salariului minim, care este in prezent elaborat de o echipa de experti de nivel inalt, in cadrul unui contract finantat de Comisia Europeana.

Salariul minim va fi 1450 de lei

Premierul Dacian Ciolos si ministrul Muncii, Dragos Pislaru, au multumit partenerilor sociali pentru colaborare si i-au invitat sa continue consultarile, dar informal, pe marginea proiectului Legii salarizarii unitare. Guvernul, impreuna cu sindicatele si patronatele au convenit sa publice proiectul Legii salarizarii unitare, conform principiilor transparentei promovate de actualul guvern, pentru a putea fi consultat, ca un demers complementar procesului de dezbatere publica.
Citeste si:
Alegeri prezidenţiale 2024. Cine va candida pentru funcţia de...
Alegeri prezidenţiale 2024....

Premierul a lasat la latitudinea noului Guvern aprobarea salariului minim pe economie in 2017, de 1.450 de lei, asa cum a fost promis public in campania electorala, iar daca Executivul nu va fi instalat pana in 31 decembrie, atunci in 30 decembrie actualul Cabinet va prelungi actele normative pana la jumatatea lunii ianuarie, a declarat presedintele Confederatiei Cartel Alfa, Bogdan Hossu, in urma discutiilor purtate luni dupa-amiaza cu reprezentantii Guvernului, in Consiliul National Tripartit.

Salariul minim pe economie va fi, din 1 ianuarie 2017, 1450 lei, asa cum a promis in campanie liderul PSD, Liviu Dragnea, promisiuni pentru care exista documente, aceasta crestere fiind importanta pentru aproape doua milioane de oameni care au iesit la vot pentru 200 de lei in plus, asa cum la revolutie s-a iesit pentru 100 de lei, a spus luni Dumitru Costin -BNS, dupa intalnirea cu premierul Dacian Ciolos.

Citeste si:
Danemarca, prima țară cu un partid condus de roboți
Danemarca, prima țară cu un...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.