Sistemul de educatie romanesc trebuie depolitizat, a declarat presedintele USR, Nicusor Dan, care a sustinut ca se impune "curatarea imposturii" din invatamantul superior si corelarea lui cu nevoile pietei muncii.

"E foarte importanta depolitizarea sistemului de educatie la nivel de inspector scolar, de director de scoli. E foarte importanta curatarea imposturii din invatamantul superior, care se manifesta prin fabrici de diplome si prin chestiunea doctoratelor plagiate si cel mai important lucru in sistemul de educatie este ca ce produce acesta nu corespunde cu ce asteapta piata muncii. Asta este, de departe, problema fundamentala a sistemului de educatie. Producem zeci de mii de someri, in vreme ce exista zone in Romania in care antreprenorii ar dori sa angajeze personal cu o anumita calificare", a afirmat Dan, la Adevarul Live.

El a adaugat ca trebuie sa existe o discutie intre Ministerul Educatiei, comunitatile locale si zona economica, astfel incat in cifrele de scolarizare sa se regaseasca acele specializari pe care piata muncii le asteapta.

"Mai avem si din urma o problema. Avem 700.000 de tineri care nici nu muncesc si nici nu sunt inscrisi in vreo forma de invatamant. Sunt pierduti. Proiectul nostru prevede calificarea acestora in acele meserii pe care piata le cere", a precizat Dan.

Alegeri parlamentare 2016. Nicusor Dan: "Sanatatea trebuie sa primeasca 2% in plus din PIB"

Cat priveste Sanatatea, el a spus ca acest domeniu trebuie finantat - "O trecere de la 4% la 6% din PIB, la sfarsitul celor patru ani", managementul ar trebui depolitizat, iar problema spitalelor supraaglomerate poate fi rezolvata prin construirea de centre prespitalicesti care sa preia cazurile mai putin grave.

"E o chestiune acuta de management si de politizare. Trebuie sa avem manageri profesionisti de spitale, depolitizati. E nevoie de control pe management. Pana acum nu a existat niciun fel de management pe achizitiile de aparatura din spitale. Si mai este o problema uriasa a sistemului de sanatate: pentru orice problema ai, te duci la spital. Pentru ca lipsesc niste centre primare care sa preia chestiunile care nu sunt asa de grave. Din cauza aceasta, spitalele sunt supraaglomerate si departe de a fi eficiente din punct de vedere financiar. Propunerea noastra este construirea a 240-250 de centre prespitalicesti care sa preia chestiunile care nu sunt de competenta spitalului. Costa un miliard de lei si se amortizeaza in 5-6 ani", a afirmat presedintele USR citat de Agerpres.

Citeste si:
Nicușor Dan a aprobat protestul fermierilor și transportatorilor în...
Nicușor Dan a aprobat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.