Presedintele Klaus Iohannis a transmis, marti, Ministerului de Justitie cererile de urmarire penala a fostilor ministri ai Comunicatiilor Dan Nica si Adriana Ticau si a fostului ministru al Muncii, Alexandru Athanasiu.

Avizul presedintelui Romaniei este necesar inceperea urmaririi penale a fostilor ministri care nu sunt membri ai Parlamentului, potrivit Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala si a Deciziei CCR 270/2008.

Urmarirea penala a Adrianei Ticau, a lui Dan Nica si a lui Alexandru Athanasiu, in dosarul Microsoft 2

DNA a trimis, miercuri, procurorului general documentele necesare pentru a solicita avizul Presedintiei an vederea urmaririi penale a Adrianei Ticau, a lui Dan Nica si a lui Alexandru Athanasiu, in dosarul Microsoft 2.

”In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, in vederea sesizarii Presedintelui Romaniei, pentru a aprecia asupra exercitarii dreptului de a cere urmarirea penala a unor persoane care au detinut calitatea de membri ai Guvernului, respectiv Dan Nica, nistru al comunicatiilor si tehnologiei informatiei in perioada 2000 - iulie 2004, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, ministru al comunicatiilor si tehnologiei informatiei in perioada 2000 - iulie 2004, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit; Ticau Adriana Silvia, secretar de stat la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada 2003 - iunie 2004, respectiv de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada iulie - decembrie 2004, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuatas Alexandru Athanasiu, ministru al educatiei si cercetarii in perioada 2003-2005, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit”, anunta DNA intr-un comunicat.

Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, in calitate de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Nica Dan, cu incalcarea dispozitiilor privind achizitiile publice, a initiat si a sustinut proiectele Hotararilor de Guvern nr.1473/11.12.2003 si nr.470/01.04.2004, prin care s-a aprobat incheierea, intre Guvernul Romaniei si Fujitsu Siemens Computers GmbH, a contractului comercial de inchiriere de licente referitor la produsele Microsoft.

”In acest sens s-a invocat, in mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, astfel incat respectiva firma sa fie favorizata prin evitarea organizarii unei licitatii publice. Astfel, prin activitatea sa, Dan Nica ar fi cauzat, pe de o parte –un prejudiciu in valoare totala de 47.594.843,88 USD in dauna statului, iar pe de alta parte - un folos patrimonial necuvenit, in acelasi cuantum, in favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH”, sustin procurorii.

Citeste si:
Audierile miniștrilor din Guvernul Ciolacu, în comisiile...
Audierile miniștrilor din...

In calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, respectiv de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Adriana Ticau, cu incalcarea privind Statutul functionarilor publici si privind achizitiile publice, a determinat incheierea contractului cadru de licentiere Microsoft in conditii defavorabile pentru Guvernul Romaniei, invocandu-se in mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens GmbH Austria, iar in acest sens a semnat Nota de fundamentare la Hotararea de Guvern nr.1473/11.12.2003.

De asemenea, Ticau a initiat si sustinut proiectul Hotararii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de inchiriere de licente incheiat la data de 15.04.2004 intre Guvernul Romaniei si Fujitsu Siemens Computers GmbH si pentru produsele educationale Microsoft, fara a exista un necesar fundamentat, scrie News.ro.

Citeste si:
Raed Arafat: „Ultimele şase luni din viaţa mea au fost un coşmar”
Raed Arafat: „Ultimele şase...

”In aceasta modalitate, Ticau Silvia Adriana ar fi cauzat, pe de o parte - un prejudiciu in valoare totala de 66.965.343,88 USD in dauna statului, iar pe de alta parte - un folos patrimonial necuvenit, in acelasi cuantum, in favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH”, anunta procurorii.

In cazul lui Athanasiu, acesta este acuzat ca, in calitate de ministru al educatiei si cercetarii, a initiat si a sustinut proiectul Hotararii de Guvern nr.1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de inchiriere de licente incheiat la data de 15.04.2004 intre Guvernul Romaniei si Fujitsu Siemens Computers GmbH si pentru produsele educationale Microsoft, fara a exista un necesar fundamentat. Astfel, ar fi cauzat, pe de o parte - un prejudiciu in valoare totala de 19.370.500 USD in dauna statului, iar pe de alta parte - un folos patrimonial necuvenit, in acelasi cuantum, in favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH.

Citeste si:
Ministerul Justiției a lansat în dezbatere publică proiectul de...
Ministerul Justiției a lansat...

Cererii transmise i-au fost atasate referatul intocmit de procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, precum si volumele (28) cuprinzand copii ale dosarului de urmarire penala.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.