Konstantinos Stephanopoulos, presedinte al Greciei in perioada 1995-2005, a decedat duminica, la varsta de 90 de ani.

Konstantinos Stephanopoulos, un conservator, a fost internat joi in spital si a decedat duminica, la ora locala 21.18 (si ora Romaniei) in urma "complicatiilor unei pneumonii".

Mai cunoscut drept Kostis, diminutivul prenumelui sau, Stephanopoulos nu a reusit in doua randuri sa obtina conducerea Partidului Noua Democratie (ND, conservator), dupa care a format un partid ce a ramas marginal si apoi s-a dizolvat.

El a fost ales de Parlament dupa al treilea tur de scrutin, cu sprijinul PASOK (social-democrati) si unui mic partid conservator, invingandu-l astfel pe candidatul Noii Democratii.

Stephanopoulos a devenit extrem de popular in ultimii ani de mandat. Moderatia, lipsa de pretentii si un stil mai putin bombastic l-au facut popular in randul grecilor. El a mentinut relatii bune cu tot spectrul politic, dar mai ales cu moderatul Kostas Simitis, premier in perioada 1996-2004.

Acceptarea larga de care se bucura s-a reflectat in reactii dupa vestea mortii sale.

"Un barbat moral, cu o viziune elevata", l-a elogiat premierul Alexis Tsipras. Presedeintele Prokopis Pavlopoulos, un conservator, i-a adus la randul sau un omagiu lui Stephanopoulos, pe care-l considera "un model de altruism, demnitate si consistenta in serviciului binelui public".

Insa Stephanopoulos nu a fost considerat intotdeauna un moderat. In mare parte a carierei sale politice el a fost conseiderat un conservator dur. In anii '70 el a provocat un scandal dupa ce a negat ca smogul care invaluia Atena era periculos.

"Aduceti-mi un cadavru ca sa conving", a spus el la vremea respectiva. Ani mai tarziu a declarat ca regreta aceasta afirmatie.

Stephanopoulos era constient de limitele presedintiei, o institutie mai degraba onorifica. Intr-un rand, i-a spus unui ministru socialist care a sosit mai devreme la un eveniment oficial si care ezita sa i se alature, in birou, "esti unul dintre cei care cred ca presedintele are treaba de facut? Eu stau in cea mai mare parte a timpului".

Citeste si:
A murit mama lui Cătălin Bordea: „Am avut un an greu”
A murit mama lui Cătălin...

Insa el a folosit puterea presedintelui in mod eficient, ca atunci cand i-a tinut o prelegere, pe un ton masurat, presedintelui american Bill Clinton, in vizita din 1999, despre amestecul Statelor Unite in afacerile interne ale Greciei, ce a culminat cu sustinerea dictaturii militare in perioada 1967-1974.

Clinton i-a raspuns cerand scuze pentru esecuri din trecutul politicii americane.

Stephanopoulos, fiul unei avocate si unui politican, s-a nascut in orasul Patras (vest) pe 15 august 1926.

El a fost ales pentru prima data in Parlament in 1961 si a devenit adjunct al ministrului Comertului in Guvernul civil de dupa caderea juntei, in iulie 1974. A detinut numeroase posturi in Guverne ale Noii Democratii, fiind ministru de Interne, ministru al Serviciilor sociale sau al functiei publice.

Dupa ce Noua Democratie a pierdut alegerile in 1981, a candidat la sefia partidului. In 1984 a candidat din nou, impotriva lui Constantine Mitsotakis, tatal actualului lider al conservatorilor.

Citeste si:
ENEL își vinde activele din România companiei PPC din Grecia
ENEL își vinde activele din...

In 1985 s-a despartit de Noua Democratie si a infiintat Partidul Reinnoirii Democrate, din care a fost ales presedinte de catre Parlament in 1985 si 1989.

Insa partidul nu a obtinut vreun rezultat notabil si l-a desfiintat in 1994.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.