Presedintele Klaus Iohannis a explicat joi, la Cluj, ca nu isi face griji in privinta modului in care presedintele ales al SUA, Donald Trump, se raporteaza la NATO, el fiind de parere ca relatia Romaniei cu SUA va continua in termeni buni si ca atitudinea pe care Trump o are fata de tarile care intarzie sa aloce 2% din PIB bugetului de aparare ar putea "sa-i trezeasca pe unii”.

Klaus Iohannis a declarat, joi, la Cluj, raspunzand unei intrebari a unui student, ca relatia Romania - SUA si SUA - NATO nu se va schimba prea mult, in conditiile in care, crede Iohannis, declaratiile din campanie se nuanteaza acum, dupa ce Donald Trump a fost ales in functia de presedinte al Statelor Unite.

"Relatiile vor fi partial redefinite, vor fi partial schimbate, dar asta nu inseamna neaparat ca vor fi mai proaste, pot fi mai bune. Stiu ca exista o preocupare pentru ceea ce vor face SUA in NATO. Dupa parerea mea, SUA vor juca in continuare acelasi rol pe care l-au jucat si pana acum, rolul de cel mai mare membru al NATO si cu cea mai mare implicare in foarte multe zone, si conflictuale, si neconflictuale. Stiti bine ca in campania electorala politicienii fac mai multe afirmatii pentru a se profila sau pentru a atrage atentia. De multe ori, dupa campanie, dupa castigarea alegerilor, aceste declaratii se mai nuanteaza, se mai coreleaza cu stadiul efectiv al proiectului etc. Cand candidatul Donald Trump s-a referit la NATO, eu am inteles ca s-a referit intr-o abordare foarte similara cu cea pe care am avut-o noi anul trecut, constatand ca in ultimul deceniu foarte multe tari si-au redus bugetul pentru aparare, crezand ca dupa ce Uniunea Sovietica a incetat sa existe lucrurile pe glob se linistesc, nu mai e nevoie de armata, nu mai e nevoie de aparare”, a spus Iohannis.

El a explicat ca la nivelul NATO este necesar ca tarile membre sa aloce 2% din PIB, asa cum a cerut si Donald Trump, presedintele ales al Statelor Unite ale Americii si ca atitudinea acestuia ar putea "sa ii trezeasca pe unii”.

"Este, din pacate, eroare. Cu totii ne-am bucura sa nu mai existe razboaie, dar practica ne arata ca exista foarte multe, chiar mai multe. Si atunci este absurd sa stam noi, tarile dezvoltate sau foarte dezvoltate, fara sisteme de aparare permanente si performante, fiindca am ajunge la mana unora care nu sunt nici dezvoltati, nici bine intentionati. Eu in ianuarie 2015 am propus partidelor sa crestem alocarea bugetara la 2% din PIB pentru aparare. Exact acelasi lucru l-a spus si candidatul Trump, ca toata lumea ar trebui sa-si aduca cheltuiala de aparare la cota stabilita impreuna. Aceasta a fost nota in care am citit declaratia si cred ca este bine sa reamintim unora dintre prietenii si coaliatii nostri ca, intr-adevar, fara a cheltui pentru aparare nu poti sa ai o aparare performanta. Cu NATO nu sunt ingrijorat deloc. S-ar putea ca aceasta scuturare sa-i trezeasca pe unii”, a spus Klaus Iohannis.

Iohannis a precizat ca, in opinia sa, relatiile transatlantice vor continua in conditii bune, precizand ca schimbarile din SUA nu trebuie sa reprezinte motive de ingrijorare, scrie News.ro.

Citeste si:
Șeful Statului Major al Apărării, despre introducerea serviciului...
Șeful Statului Major al...

"In consecinta, cred ca anumite aspecte vor fi rediscutate, poate chiar renegociate, dar nu vad niciun motiv pentru care ne-am ingrijora peste masura ca relatiile nu vor functiona. Vor functiona! Cu alti actori, cu alte abordari, dar in ansamblu vor functiona. E interesul foarte mare si de o parte si de alta de a face lucrurile sa mearga”, a mai spus Iohannis.

Klaus Johannis a participat joi, la Cluj, la o dezbatere organizata de Grupul de Reflectie si Analiza Internationala Citadel si Facultatea de Studii Europene din cadrul Universitatii Babes-Bolyai.

Donald Trump a sugerat in iulie ca el nu ar apara automat tarile baltice in cazul unui atac, ci ar analiza mai intai contributiile lor la NATO. “Daca isi indeplinesc obligatiile fata de noi, atunci raspunsul este da”, a spus Trump, intrebat daca ar ajuta tarile baltice in cazul unui atac lansat de Rusia.

Citeste si:
Victorie pentru Donald Trump. A câștigat alegerile interne din...
Victorie pentru Donald Trump....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.