Eurodeputatul Laszlo Tokes a pierdut, la Curtea de Apel Bucuresti, procesul in care i-a dat in judecata pe presedintele Klaus Iohannis si pe premierul Dacian Ciolos pentru retragerea Ordinului ”Steaua Romaniei”, decizia putand fi contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Laszlo Tokes a cerut Curtii de Apel Bucuresti, in 21 aprilie, anularea Decretului din 4 martie 2014, acuzandu-l pe presedintele Klaus Iohannis ca a incalcat Constitutia prin semnarea decretului de retragere a distinctiei si pe premierul Dacian Ciolos ca a contrasemnat documentul.

Instanta a pronuntat marti decizia in acest caz, care poate fi contestata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, cu recurs, in 15 zile de la comunicarea acesteia.

"Respinge cererea de chemare in judecata, ca neintemeiata. Admite cererea de interventie voluntara accesorie formulata in interesul paratilor de intervenientul Consiliul de Onoare pentru Ordinul National Steaua Romaniei”, se arata in decizia Tribunalului Bucuresti.

Avocatul Kincses Elod, care il reprezinta pe Laszlo Tokes, declara pentru News.ro ca in actiunea depusa la instanta au fost prezentate doua argumente principale.

"In primul argument aratam nulitatea Consiliului de Onoare, deoarece nu a permis exercitarea dreptului la aparare al lui Laszlo Tokes, respectiv nu s-a admis ca subsemnatul sa reprezint, sa asist, in pofida faptului ca Uniunea Nationala a Barourilor din Romania s-a pronuntat in sensul ca avem acest drept. Al doilea motiv de nulitate este faptul ca doua denuntatoare, Ecaterina Andronescu si Gabriela Firea, au participat la luarea hotararii, deci este incompatibilitate vadita”, arata avocatul.

Kincses Elod mai spunea ca, in sustinerea apararii, va arata instantei ca ”decretul de retragere incalca dispozitiile constititionale, respectiv articolul 1, alineatul 3 , care garanteaza respectarea idealurilor Revolutiei”. El adauga ca legislatia permite retragerea distinctiei in doua cazuri: condamnare la inchisoare sau savarsirea unor fapte nedemne.

Citeste si:
Premierul Marcel Ciolacu estimează că România va intra în 2024 în...
Premierul Marcel Ciolacu...

”Declaratia lui Laszlo Tokes de la Tusnad, care a declansat intregul atac mediatic si politic nu este o fapta, este o declaratie. Deci si sub acest aspect decretul prezidential, contrasemnat de catre prim-ministru, nu rezista criticii”, mai spunea avocatul eurodeputatului.

In 4 aprilie, eurodeputatul Laszlo Tokes i-a solicitat presedintelui Klaus Iohannis sa revizuiasca decizia privind retragerea Ordinului ”Steaua Romaniei” si a cerut protectie Ungariei, el sustinand ca se simte amenintat dupa ce a fost numit ”tradator de tara” sau ”spion strain”, in emisiuni de televiziune.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, in 4 martie, decretul privind retragerea Ordinului "Steaua Romaniei" europarlamentarului Laszlo Tokes.

Tokes a primit Ordinul National "Steaua Romaniei", cea mai inalta distinctie oferita de statul roman, in grad de Cavaler, in decembrie 2009, la 20 de ani de la Revolutie, printr-un decret al presedintelui Traian Basescu.

Citeste si:
Motivul pentru care Brad Pitt o atacă în justiție pe Angelina...
Motivul pentru care Brad Pitt...

In 27 iulie 2013, Tokes i-a cerut premierului Ungariei, Viktor Orban, la lucrarile Universitatii de Vara ”Balvanyos” de la baile , din Covasna, ca impreuna cu Guvernul pe care il conduce sa construiasca "un sistem de cooperare nationala", astfel incat sa ofere "protectorat" Transilvaniei, "asa cum a facut Austria cu Tirolul de Sud".

Presedintele Traian Basescu a declarat apoi, la Universitatea de Vara de la Izvoru Muresului (Harghita), ca "nu isi merita calitatea de cetatean roman cel care cerea ca Transilvania sa fie trecuta sub protectorat". Participantii la eveniment au cerut atunci retragerea distinctiilor acordate de statul roman "extremistilor maghiari".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.