Traian Basescu si-a prezentat joi pasaportul moldovenesc, anuntand ca va vota duminica la alegerile prezidentiale din Republica Moldova, intrucat este cetatean moldovean.

”Sunt cetatean al Republicii Moldova si voi vota Maia Sandu ca solutie de mentinere a cursului pro-european a Republicii Moldova. Altfel, cu Dodon Republica Moldova va fi ingropata in uniunea vamala a Moscovei. (...) De buna seama, in mod egal, ii rog pe cetatenii Republicii Moldova cu cetatenie romana care lucreaza in Italia, Franta, Germania sa mearga si ei la vot si sa voteze pentru cursul european al Republicii Moldova. Adica Maia Sandu. Le-as aduce aminte ca, premergator acordului de asociere la UE, Republica Moldova a primit dreptul la libera circulatie in UE. E un castig pe care nu trebuie sa riste sa-l piarda, iar cetatenia romana le-a dat dreptul sa si munceasca. Eu voi merge duminica, 13 noiembrie, la vot la Ambasada Republicii Moldova din Bucuresti”, a declarat Basescu.

El i-a indemnat pe toti cetatenii Republicii Moldova ”si in mod special pe cei care detin si cetatenie romana si cei care traiesc in Romania” sa mearga duminica la vot.

Dupa cum stiti bine, suntem singurul partid care are ca obiectiv de tara scris in progamul politic unirea Romaniei cu Republica Moldova. Cu certitudine nu facem parte din grupul celor exaltati care spun ca e posibil sa se faca unirea in 2018, pentru ca acesta este un proces care trebuie asumat oficial de Romania, un proces care inseamna si schimbare de mentalitati. Din acest punct de vedere, va pot spune ca in 2005 procentul unionistilor in Republica Moldova era de 3%, in 2014, inainte de a termina mandatul meu, procentul era 28%, iar in 2016 s-a ajuns la un procent de 32% in Republica Moldova. In Romania procentul e intre 75-80% constant”, a spus Basescu.

Fostul sef al statului Traian Basescu si sotia sa, Maria, au depus, pe 3 noiembrie, juramantul ca cetateni moldoveni, evenimentul avand loc la Ambasada Republicii Moldova la Bucuresti. Cei doi au primit cetatenia moldoveneasca in 9 iunie.

Citeste si:
A murit primul preşedinte al Republicii Moldova
A murit primul preşedinte al...

Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.