Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, pe tema discutiei privind definirea familiei traditionale, ca toleranta "nu inseamna sa fii tantalau", ci sa accepti si alte viziuni decat ale tale, criticand faptul ca unii politicieni "s-au catarat pe el" si l-au criticat pentru pozitia sa fata de toleranta.

"Nu cred ca au produs nicio radicalizare, dar nici nu au avut vreun impact in sensul de a modifica atitudinea unor grupuri fata de tema. Dupa parerea mea, tema chiar daca a fost ridicata cu foarte multe, aproximativ 3 milioane de semnaturi si are sustinatori importanti, nu cred ca este o tema care a penetrat societatea romaneasca", a spus Iohannis, intr-o discutie cu studentii de la Stiinte Politice, potrivit News.ro.

El a adaugat ca nici reactiile politicienilor nu au "miscat electoratul" in mod semnificativ fata de acest subiect si i-a criticat pentru atitudinea fata de declaratiile sale initiale pe tema tolerantei.

"S-au gasit bineinteles unii politicieni smecheri care imediat s-au catarat pe mine si au incercat sa dovedeasca ce buni patrioti si romani sunt ei si ca eu ma situez intr-o pozitie stranie. Nu cred ca sunt intr-o pozitie stranie si nici romanii nu au crezut asta, altfel nu m-ar fi ales din capul locului, dar cred ca este foarte important sa avem grija cu astfel de initiative", a continuat presedintele.

Seful statului a aratat ca subiecte de acest fel tin de ceea ce se numeste "pacea sociala", care nu poate fi atinsa prin vot si prin referendum, ci prin compromis.

"Orice incercare de a impinge echilibrul intr-o parte sau intr-alta nu rezulta decat intr-o multime de perdanti. De obicei pierd toti. Daca pacea sociala in tara se rupe nu exista niciun castigator, exista numai perdanti. Din acest motiv am spus ca este foarte importat sa fim toleranti. A fi tolerant nu inseamna a fi tantalau. A fi tolerant inseamna a accepta constient ca sunt altii cu alte pareri, alte opinii", a conchis presedintele.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, pe 19 octombrie, intrebat ce parere are despre demersul Coalitiei pentru Familie de modificare a Constitutiei pentru definirea explicita a casatoriei drept uniunea dintre un barbat si o femeie, ca el este adeptul tolerantei si considera ca fiind "gresita" calea "fanatismului religios" si a solicitarilor ultimative. Seful statului a declarat ca societatea trebuie sa revina la toleranta si la "acceptarea celuilalt".

Citeste si:
Criza energetică are un singur vinovat, susțin politicienii români:...
Criza energetică are un...

Comentand, pe 21 octombrie, spusele presedintelui, liderul PSD, Liviu Dragnea a spus: ”Eu sunt un om traditionalist. Daca pentru asta pot fi considerat fanatic religios, sunt un fanatic religios. Sunt crestin-ortodox si eu vad familia formata dintr-un barbat si o femeie si, cand vrea Dumnezeu, si cu copii”, a afirmat Liviu Dragnea.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.